➤ Till barnavdelningen på biblioteket i Trelleborg vågar sig inte barnfamiljerna längre efter att de lokala ungdomsgängen tagit över.

Efter att polisen framgångsrikt ökat bevakningen av ett ungdomsgäng som hängt i Stadsparken har dessa istället flyttat in på biblioteket där de skapat oro bland barnfamiljerna.

– Allt började med att de satt borta vid ett bord och skratta och skrek. Sedan började de ringa till personer de kände och de blev fler och fler. Till slut hörde jag att några pratade om att de skulle ”göra upp” med varandra. För mig låter det som att de vill ha något typ av slagsmål. Jag vet inte om de menade inne på biblioteket eller utanför, men det blev en väldigt tryckt stämning där inne, säger en småbarnsmamma till 24Trelleborg.

– Till slut kom en väktare och skulle säga till dem. Men de hånade honom bara och omringade honom. Jag trodde först att de skulle gå på honom, men när han sa till dem igen så började de springa runt på hela biblioteket. En ställde sig framför oss och började hånle.

Bara SD och M vill lyssna
Kvinnan har hört av sig till polisen och politiker. Hon fick bland annat veta att liknande problem förekommit redan tidigare på biblioteket, något man inte kunnat läsa om någonstans – hade hon vetat hade hon inte tagit med sig sin son dit.

Enligt kvinnan har polisen varit väldigt hjälpsamma i samtalen men få politiker har velat lyssna. Endast Sverigedemokraterna och Moderaterna har velat tala med henne om hennes upplevelser.

– Det gör mig väldigt ledsen och förbannad att det inte tas på större allvar. Jag har försökt fått till ett möte men fick till svar att det redan diskuterats om problemen, ändå vet man som medborgare ingenting. Jag vet att det är omöjligt att vara helt trygg överallt hela tiden. Men det här är en kommunal verksamhet inom fyra väggar. Där borde det här inte få pågå.

Polisen kan bli tvungna att lagföra brott
Från polisens sida säger man att man tittar vi på möjligheten att plocka in ordningsvakter. Väktare som tidigare patrullerat har inte haft tillräckliga befogenheter. Man kan också komma behöva börja lagföra brotten.

– Vi kommer behöva gå in med tyngre åtgärder och börja lagföra brotten via polisanmälningar, säger kommunpolisen Mats Rindborn Grahl.

I Högsby och Hultsfred har situationen gått så långt att samtliga biblioteksanställda nu erbjuds personlarm.