0
Kultur

Barnprogram i SVT visar flicka i slöja – möter skarp kritik

Publicerad 10/28/2018
Annons

I det senaste avsnittet av barnprogrammet Pysselskogen som sänds i SVT valde kanalen att visa en liten flicka med slöja. Även i en programsatsning för ungdomar ifrågasätter kanalen varför slöjan inte tidigare visats i den svenska tv-rutan. Detta har medfört kritik på flera håll. Kritikerna menar att SVT normaliserar förtryck och sexualisering av småflickor.

Tidigare i veckan uppmärksammade journalisten Katerina Janouch att SVT väljer att visa en liten flicka bärande slöja i barnprogrammet Pysselskogen. ”Aldrig blir det så tydligt när en svensk pojke som är fri står intill en mörkhyad flicka som lever i ett fängelse. Varför får inte flickans hår andas?”, skriver Janouch på sin blogg.

Janouch påtalar även att i Iran kämpar kvinnor för att slippa påtvingas slöja och sätts i fängelse för sina protestaktioner. Detta medan SVT väljer att normalisera förtryck av småflickor. Mer kritik mot tv-kanalens satsningar har spridit sig i nätforum och i sociala medier.

SVT väljer även att normalisera slöjan i en annan programsatsning för ungdomar. I programmet Edit, ”möter populärkultur samtidens stora frågor” förklarar programbeskrivningen. I programmen följer vi tjejer i slöja som ifrågasätter varför slöjtäckta tjejer aldrig tidigare visats i tv-rutan här i Sverige.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
835Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons