De målgruppsundersökningar med barn mellan 10–14 år som redaktionen för SVT:s barndrama ”Jobbigt” varje vecka går igenom vittnar om en radikalt förändrad situation för många unga, i synnerhet pojkar som är rädda för att bli rånade. Det är bråttom att ta situationen på allvar och inse att detta är ett alarmerande samhällsproblem, menar Anna Alandh och Madeleine Adaktusson på SVT Barn.

Det är i en debattartikel i Expressen Alandh och Adaktusson skriver att man på senare tid märkt att klivet in i tonårslandet börjar tidigare där otryggheten är genomgående. Barn beskriver en rädsla för att bli rånade och många har själva utsatts för rån och hot alternativt känner någon som drabbats.

LÄS ÄVEN: Rekordmånga oroade över brottsligheten – var femte ung man befarar rån

Verkligheten för många barn i dag är att de måste göra riskbedömningar i vardagen för att inte riskera att råka illa ut. Ifall man drabbas skräms många till tystnad och det hotas om att ”ens mamma ska bli rövknullad” om man anmäler.

Dubbel förnedring

10-åringar vittnar om maskerade gäng som misshandlar och stjäl allt de har på sig så att de får gå hem i strumplästen. I många fall filmas förnedringen och läggs upp på sociala medier.

Vi får ta del av ungas berättelser om hur denna otrygghet begränsar deras liv. Hur de stannar hemma fastän man allra helst vill gå ut och hänga med sina vänner. Vi pratar med unga som byter jacka till en mer sliten variant och tar fram sin äldsta mobil för att kunna gå ut i sitt närområde. Vi får berättat för oss hur barn hela tiden kollar över axeln om det skulle komma ett gäng som inte verkar vara på väg till idrottsplatsen för att spela fotboll.

För att barnen inte ska fyllas av hat när de växer upp behöver vi i vuxenvärlden agera nu, konkluderar Alandh och Adaktusson.