Den brittiska public service-aktören BBC har börjat sända muslimsk bön för britterna. I sändningarna kan lyssnarna bland annat höra koranverser och citat från profeten Muhammed, men varken judar eller hinduer erbjuds något. 

Med coronavirusets framfart runt om i världen har de flesta länder infört strikta regler för att smittan inte ska få mer spridning. Bland annat har butiker, skolor och religiösa församlingar stängt ned.

LÄS ÄVEN: Imam hävdar att Frankrike kommer att bli ett muslimskt land

I Storbritannien har religiösa samfund hållit stängt sedan den 23 mars. I mitten av förra veckan uppmärksammades det i saudiarabiska Arab News att BBC kommer till räddning för muslimer. De har nämligen beslutat att upplåta sin plattform för att varje vecka sända fredagsbön genom 14 lokala radiostationer.

Det uppges att sändningarna ska pågå fram till det att muslimer återigen kan besöka moskéer. Dessa böner kommer bland annat att sändas i London och Manchester där lyssnarna får höra verser hämtade hur koranen och citat från profeten Muhammed. Enligt Global Village Space ekar orden ”Allahu akbar” genom Storbritannien.

BBC försvarar beslutet

Chris Burns är chef över BBC Local Radio och stoltserar med initiativet som han menar bidrar till att föra samman grupper i samhället.

– Lokalradio handlar om att föra samman grupper och vi hoppas att dessa sändningar kommer att hjälpa muslimer att känna en känsla av sammanhållning medan de är isolerade, kommenterade Burns.

Sedan tidigare sänder BBC kristna gudstjänster på söndagar. Efter att det uppmärksammats att muslimer numera får fredagsbönen levererad i radion har BBC försökt att mildra kritiken med att man även planerar att erbjuda judar och hinduer något framöver. Men det är ännu oklart vad.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Storbritanniens utrikesminister arrangerade islamisk bön på sin arbetsplats – ”förvandlade UD till en moské”

authorimage