I början av året stod det klart att licensavgiften för brittisk public service, BBC, skrotas. Nu har man beslutat om en rad omfattande besparingar.

I januari meddelade den brittiska regeringen att man kommer att överge systemet med tv-licens någon gång under 2027, och fram tills dess stegvis minska avgiften. Detta ska finansieras med kraftiga besparingar som man nu beslutat om och Journalisten uppmärksammar.

LÄS ÄVEN: Klart: Licensavgiften för BBC skrotas

3,5 miljarder kronor årligen kommer BBC att behöva spara in på och i förra veckan berättade generaldirektören Tim Davie att man framöver kommer att satsa på ”digitalt först”.

1 000 sparkas

Förändringarna medför bland annat att mindre kanaler som CBBC, BBC Four och Radio 4 Extra läggs ned och flera sändningar på andra språk än engelska ska bli enbart digitala. Personalstyrkan ska minska med 1 000 personer, motsvarande sex procent av det totala antalet anställda.

LÄS ÄVEN: Majoritet britter vill inte betala för BBC – anser kanalen är partisk

Precis som i Sverige har brittisk public service haft svårigheter med att upprätthålla förtroendet hos allmänheten och i en undersökning framgick det att en majoritet av britterna inte vill betala licensavgiften då man anser att BBC är partiskt.