Utrikes

Bekräftat: EU bistår migranter på flykt

Publicerad 12/4/2018
Annons

EU bekräftar att de förser flyktingströmmen mot Europa med bidrag för uppehälle på resan. 70 000 migranter uppges nu vara på väg och lokalbor i Bosnien beskriver migranterna som aggressiva och militanta män.

Vid EU:s yttre gräns mellan Bosnien och Kroatien växer sedan mitten av oktober samlingen av migranter som önskar ta sig in i Europa och vidare upp till Tyskland och Skandinavien.

I den senaste tidens rapportering från bosnisk media bekräftas nu underrättelserapporten från den ungerska regeringen att antalet migranter vid Balkanhalvön uppskattas till långt fler än tidigare uppskattade 20 000. Snarare rör det sig omkring 70 000 migranter som befinner sig i området.

I de bosniska gränsstäderna Bihać och Velika Kladuša får lokalbefolkningen som en konsekvens av flyktingströmmen närvaro utstå kriminalitet och oroligheter.

LÄS MER: Över 20 000 migranter på väg in i Europa: ”vill till Skandinavien”

Välplanerad resa med betalkort och mat

Under hösten skrev den österrikiska tidningen Kronen Zeitung om migranterna på Balkanhalvön som planerar att vandra in vid EU:s yttre gräns. Tidningen berörde en hemlig underrättelserapport rörande migranterna som Österrikes inrikesdepartement begärt. I rapporten beskrevs migranterna som 95 procent män som bär märkeskläder, smartphones och där flera är beväpnade med knivar eller andra vapen.

I rapporten framkom även uppgifter om att migranterna är ordentligt utrustade med kontanter, mat och tält. Många har försetts med namnlösa betalkort förladdade med pengar från FN:s flyktingorgan UNHCR, kort som även bär EU:s logotyp.

I rapporten uttryckes ingen oro över situationen eftersom dessa migranter inte vill stanna i Österrike, utan resa vidare till länder som Tyskland och Sverige som erbjuder mer fördelaktiga bidrag och möjligheter för migranter.

En migrant vid den bosnisk-kroatiska gränsen bekräftar underrättelseinformationen från Österrike om att migranter inte vill stanna på Balkanhalvön eller i närliggande länder.

EU skickar pengar för uppehälle

I torsdags meddelade EU-kommissionen att de kommer tillföra ytterligare en halv miljon euro av skattebetalarnas pengar för humanitärt bistånd till migranter från bland annat Pakistan och Afghanistan som befinner sig på Balkanhalvön. Av pressmeddelandet framgår hur EU har lagt omkring 31 miljoner euro på migrationsrelaterade projekt på Balkanhalvön sedan migrantströmmen ökade år 2015.

– Flyktingar och migranter fortsätter att anlända till Bosnien, och EU är beslutsamma i att ordna humanitärt bistånd till de behövande. Vårt humanitära bistånd förser människorna med mat, vatten, tält, hygien, hälsovård och varma kläder, förklarar Christos Stylianides, EU-kommisionär för humanitärt bistånd.

”Säger att de är från Syrien”

Nyligen erkände den internationella organisationen för migration (IOM) att ”80-85 procent” av de migranter som försöker ta sig från Balkanhalvön till Europa är ”ekonomiska migranter som saknar asylskäl”. Enligt IOM uppges omkring 35 procent vara från Pakistan och 20 procent från Afghanistan. Det är även vanligt med människor från Nordafrika.

– Jag tror att många av människorna är från Nordafrika, men säger att de är från Syrien, förklarar IOM:s koordinartor Peter Van der Auweraert.

36-årige Reda Zerrouki från Algeriet, är en migrant som befinner sig på Balkanhalvön med förhoppningen att snart resa till Europa. I en intervju med AFP förklarar Zerrouki vikten av att ha en smartphone på resan.

Lokalbor upplever otrygghet

Den bosniska staden Bihać nära gränsen till Kroatien är en plats som drabbats av vad många kallar ”Balkans nya migrationsväg”. Sedan 2018 har tusentals migranter, mestadels från Pakistan och Afghanistan använt regionen för att ta sig vidare till Europa.

Tidigare har Bosnien visat solidaritet med migranter och öppnat upp vägarna mot EU:s yttre gräns. På senare tid har opinionen börjat svänga i landet i spåren av ökad kriminalitet och oroligheter. I städer som är belägna i närheten av den kroatiska gränsen, bland annat Bihać och Velika Kladuša, har flera invandringskritiska demonstrationer ägt rum.

Att opinionen svänger i Bosnien kring frågan om välkomnande av migranter grundar sig i att befolkningen har ledsnat på de oroligheter som följt med migrantvågen. Bihać är en stad med omkring 50 000 invånare som nu enligt en obekräftad siffra har fått tillökning med tusentals migranter. Situationen har resulterat i att antalet polisanmälningar har ökat med hundratal. Lokalbor i gränsregionen vittnar om hur migranterna är aggressiva, snarast militanta, rapporterar Euronews.

”Det här måste stoppas”

Borgmästaren Šuhret Fazlić i staden Bihać är kritisk till den ansvarslösa situationen och kräver ersättning för de skador som uppkommit sedan migranterna anlänt till staden. Fazlić förtydligar också att migranterna inte vill stanna i staden, alla vill vidare till Nordeuropa, rapporterar Euronews.

– Dessa migrantströmmar måste stoppas och även de migranter som för tillfället befinner sig här i regionen måste förflyttas någon annanstans, säger Fazlić.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1232”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons