Den 10 december kommer FN att anta ”Global compact for safe, orderly and regular migration”. Ramverket har som huvudmål att luckra upp nationella barriärer mot migration och införa nya vägar in. Migranterna ska särbehandlas på ett positivt sätt: få hjälp med lån, sänkta avgifter för överföring av pengar till hemlandet, särskild tränad vårdpersonal och höjda straff för brott mot migranter. Samtidigt beläggs medier med munkavle – ingen negativ rapportering om invandringen kommer att tillåtas. Nu bekräftar Regeringskansliet till Samhällsnytt att Sverige ska skriva under ramverket. ”Frågan om införlivande (i nationell lagstiftning – anm.) kommer att aktualiseras när ramverket är antaget”, kommenterar Justitiedepartementets kansliråd till oss.

Det föreslagna ramverket är relativt okänt i Sverige – inga större medier har rapporterat om det eller om Sveriges ståndpunkt i frågan. Samhällsnytt har gått igenom det slutgiltiga utkastet till dokumentet som kommer att antas av FN den 10 december och har funnit att dokumentets förslag ligger väldigt långt från den nya ”restriktiva” migrationspolitik som de flesta av de etablerade partierna aviserat.

Ramverket innehåller flera delmål, eller objectives på engelska. Delmål 5 förpliktigar länderna att skapa och underlätta tillgängliga och flexibla migrationsvägar. Av den tillhörande texten framgår att betydligt mer generösa regler än dagens förväntas att införas i länder som skriver under ramverket. Bland annat ska humanitära visum och omflyttningsprogram skapas för migranter som lämnar sina länder på grund av klimatförändringar eller naturkatastrofer.

Familjeåterförening för migranter ska också förenklas och underlättas jämfört med dagens regler. Statslösa migranter ska lättare kunna legaliseras (Objective 4 – 20 e). Det ska även skapas informationssystem på migranternas språk som informerar om migrationsvägar, förmåner och rättigheter. Häktning av migranter inför utvisning ifrågasätts generellt. Samtidigt ska de få rätt till rättshjälp gratis eller till en låg kostnad (Objective 13 – 29 d).

Utöver detta förväntas migranterna att få flera andra förmåner: arbetsförmedlingsagenturer ska förbjudas att kräva förmedlingsavgifter och provisioner av migranter (Objective 6 -22 c); vårdpersonal ska särskilt utbildas för att handskas med migranter så att vårdtjänster ska kunna erbjudas med hänsyn till deras kultur (Objective 15 – 31 e); brott mot migranter ska särskilt bestraffas (Objective 17 – 33 a); särskilda program för att underlätta investeringar från migranter och diasporor ska etableras med administrativ och rättslig support till att starta eget (Objective 19 – 35 e).

Bankavgifter för pengaöverföringar från migranter till deras hemländer bör sänkas till maximalt 3%. Avgifter över 5% ska förbjudas helt. Dessutom ska staten bedriva en jämförelsebaserad webbplats som ger information om priserna för utlandsöverföringar (Objective 20 – 36 a, f).

För att medierna inte ska kunna rapportera om negativa effekter av migrationen föreslås att de ska övervakas och utvärderas av staten. Staten ska även ”investera” i etisk standard för nyhetsrapportering och annonsering. De medier som inte lyder direktivet ska straffas genom att deras ekonomiska försörjning stryps. (Objective 17 – 33 c).

Sista delen av ramverket beskriver i detalj hur det ska implementeras och kontrolleras av medlemsstater.

Tidigare har Ungern och USA annonserat att de inte kommer att skriva under ramverket. Ungerns utrikesminister uttalade följande i samband med detta:

”Det här dokumentet är helt emot Ungerns säkerhetsintressen. Detta ramverk utgör ett hot mot världen i den mening att det kommer att inspirera miljontals migranter”.

Samhällsnytt har kontaktat Utrikesdepartementet med anledning av det föreslagna ramverket med frågor om vilken ståndpunkt som Sverige har i frågan samt på vilket sätt ramverkets normer kommer att införlivas i den svenska lagstiftningen.

I ett mejl till oss bekräftar Rebecca Svad, kansliråd i Enheten för migrations- och asylpolitik på Justitiedepartementet, att regeringen avser att skriva under ramverket i december:

”Sverige har uttryckt stöd för ramverket under förhandlingsprocessen, välkomnar den balanserade sluttexten och har för avsikt att ge stöd till dokumentet vid en högnivåkonferens i december. Frågan om införlivande av denna icke-bindande  generalförsamlingsresolution aktualiseras först när ramverket är antaget.”

Det är dock oklart om Sveriges ståndpunkt i frågan kan påverkas vid ett regeringsskifte – Moderaterna har inte uttalat sig om ramverket. Man kan ta del av det slutgiltiga utkastet till FNs migrationsramverk på följande länk: Global compact on safe, orderly and regular migration.