Vid gränsen mellan Polen och Belarus fortsätter dödläget med tusentals migranter på ena sidan och soldater på den andra. Nu hotar Belarus diktator tillika president Aleksandr Lukasjenko med att strypa gastillförseln till Europa och Ryssland demonstrerar sitt stöd genom att skicka bombplan.

– Medan vi håller Europa varmt hotar de stänga vår gräns. Men vad händer om vi stänger gasflödet till dem, säger Lukasjenko enligt ryska nyhetsbyråer och menar att Ryssland kan komma att behöva involveras i konflikten.

– Så jag rekommenderar ledarskapen i Polen, Litauen och andra figurer utan hjärna att tänka sig för.

Både på onsdagen och torsdagen har ryska bombplan, varav flera kan bestyckas med kärnvapen, övat över Belarus. Enligt Belarus ska flygningarna, bland annat längs gränserna mot såväl EU-länderna Polen och Litauen som mot Ukraina, i samarbete med Ryssland fortsätta.

Militär aktivitet

Från EU väntas man på måndag ge klartecken till ett femte sanktionspaket mot landet och går det igenom kommer man direkt att starta diskussioner om ett sjätte. Man ska även ha diskuterat möjligheterna att med hjälp av FN och Belarus flyga migranterna till sina hemländer.

USA följer utvecklingen och har i veckan tagit upp rapporter om ”ovanlig militär aktivitet” från den ryska sidan vid Ukrainas gräns där man håller övningar ifall migranterna försöker ta den vägen från Belarus.

Tidigare i veckan föreslog den ryske utrikesministern Sergej Lavrov att EU kunde betala Belarus för att uppmuntra landet att stoppa migranterna från att söka sig mot unionen, detta med hänvisning till hur man tidigare gått med på att betala Turkiet för att stoppa migrantflödet.