640px-Charles_Michel_(2018-01-31)_02 (1)

F.d. premiärminister Charles Michel. Foto: www.kremlin.ru/CC

Utrikes

Belgiens premiärminister avgår efter bakslag om FN:s migrationspakt

Publicerad 12/19/2018
Annons

Den belgiske premiärministern Charles Michel avgår efter att det största partiet i hans regeringskoalition lämnat regeringen i protest mot hans stöd för FN:s migrationspakt.

Michel offentliggjorde sin avgång i tisdags och la till att han nu ”ska träffa kungen” för att informera honom, rapporterar the Independent. Ledamöter har krävt att han ställer sin minoritetsregering inför en omröstning i parlamentet för att se om den har stöd, men hittills har han vägrat. Troligen sker någon form av konfrontation i ärendet denna vecka.

LÄS MER: Regeringskris i Belgien – koalitionen spricker på grund av FN:s migrationsavtal

Även krav på ett nyval har avfärdats då Charles Michel sagt att det bara skulle leda till en ”stagnation för hela 2019”.

Nästa val är dock planerat till i maj. När Michel tog sin portfölj, skakade hand med några av ministrarna och gick iväg applåderade ledamöterna i parlamentet.

Det var högerpartiet N-VA som avgick från regeringen efter att Michel sökte parlamentets godkännande att stödja migrationspakten, mot N-VA:s uttryckliga önskemål.

Efter att de lämnat koalitionen kallade N-VA den kvarstående minoritetsregeringen för ”Marrakech-koalitionen”, efter staden där överenskommelsen undertecknades.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons