Belgiskt vaccinpass (CST) / Domstolen i Namur, Vallonien, Belgien.
Faksimil Twitter

Utrikes

Belgisk domstol förklarar vaccinpass olagliga

Publicerad 12/13/2021
Annons

En domstol i Vallonien, en av Belgiens tre federala regioner, har slagit fast att vaccinpass strider mot lagen. Domstolen har bötfällt den regionala regeringen med motsvarande strax över 50 000 kronor per dag som vaccinpassen upprätthålls, regeringen måste även stå för rättegångskostnaderna. Domen har överklagats.

Domstolen i Namur, huvudstad i den belgiska federala regionen Vallonien, slog i veckan fast att vaccinpass strider mot proportionalitetsprincipen och hävdar även att införandet kan bryta mot europeisk lag, rapporterar Brussels Times.

SE ÄVEN: VIDEO: Stor demonstration mot vaccinpass

Regeringen trotsar domslutet

Vaccinpass blev obligatoriskt i november i hela Belgien. För att få tillträde till restauranger, teatrar och dylikt måste man kunna visa upp en så kallad ”Covid Safe Ticket” (CST), som visar att man antingen är vaccinerad, har ett nytaget test med negativt resultat eller är nyligen tillfrisknad.

Den vallonska regeringen säger i ett uttalande att den, trots domslutet ”inte upphäver det vallonska dekretet. CST är även fortsättningsvis tillämpligt i Vallonien”.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
419Regering föreslår masslakt av kor för att uppnå klimatmål
Annons