ben-jerrys

Ben Cohen och Jerry Greenfield. Foto: Benjerryfr, CC BY-SA 3.0 / Amin, CC BY-SA 4.0

Utrikes

Ben & Jerry’s slutar sälja glass i palestinska områden under israelisk kontroll

Publicerad 7/22/2021
Annons

I måndags meddelade den amerikanske glassjätten att man slutar sälja sin produkt i de områden i Palestina som står under israelisk kontroll.

Företaget har varit verksamt i Israel sedan 1987. Nu blir det dock ingen mer glass i de specifika områden man menar inte överensstämmer med företagets värderingar. Man påstår även att man lyssnat på den oro som ”fans och pålitliga partners” ska ha uttryckt.

LÄS ÄVEN: Glasstillverkaren Ben & Jerry i nytt vänsterutspel: vill avskaffa polisen

I uttalandet meddelar man också att man haft ett långt samarbete med licensinnehavaren som tillverkar och distribuerar Ben & Jerry’s i regionen, ett samarbete man nu sagt upp och kommer att söka andra att samarbeta med i Israel.

LÄS ÄVEN: Glassjätten Ben&Jerry jublar när ’ensamkommande’ med avslag får stanna: ”Hoppa på kärlekståget med oss!”

Företagets beslut har väckt uppmärksamhet i Israel och på Twitter skriver landets inrikesminister Ayelet Shaked: ”Er glass är inte i vår smak. Vi kommer att klara oss utan er.” Premiärminister Naftali Bennett varnar Ben & Jerry’s ägare Unilever för juridiska och andra konsekvenser.

LÄS ÄVEN: Ben & Jerry’s lanserar smaken Resist – ’mot Trumps regressiva agenda’

Samnytt har tidigare rapporterat om hur företaget delade ut gratis glass till sittstrejkande afghaner och att företagets Sverigechef bodde tillsammans med afghanledaren Fatima Khawari.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1119”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons