bengt westerberg

Albin Olsson, CC BY-SA 3.0

Inrikes

Bengt Westerberg: Invandring lösningen på Sveriges utmaningar

Publicerad 4/13/2023
Annons

I en uppmärksammad debattartikel lovordar Liberalernas före detta partiledare Bengt Westerberg invandringen, och hävdar dessutom att det är mer av samma vara som är svaret på Sveriges problem.

Medan det svenska samhället så sakteliga försöker ta in vad decennier av en gravt misskött invandringspolitik gett, finns det fortfarande enstaka obotliga entusiaster kvar som vill ha mer av samma slags skadliga politik.

”När inlandsisen för 14 000 år sedan började försvinna från det som i dag är Sverige fanns inga människor här”, upplyser Westerberg om som första mening i sin debattartikel.

LÄS ÄVEN: Rapport visar: Invandringen kostar 130 miljarder om året

”Alla vi som nu bor här är i detta perspektiv ättlingar till invandrare”, fortsätter det.

Vidare menar Westerberg att invandringen har fortsatt under de tusentals år som gått sedan dess och att den ofta ska ha varit helt avgörande för Sveriges utveckling, men att denna ”positiva bild av invandring ifrågasätts i dag”.

Ska rädda välfärden

Utan massinvandringen som saknar motstycke i västvärlden i modern tid skulle Sveriges befolkning i dag ha uppgått till omkring åtta miljoner i stället för 10,5 – vilket den före detta partiledaren menar hade lett till att ”samhällets service i viktiga avseenden hade blivit sämre”.

Westerberg menar också att välfärden endast kan räddas och upprätthållas medelst en fortsatt omfattande invandring, och då många buss- och spårvagnsförare och taxichaufförer är utrikes födda i dag skulle det betyda att ”Sverige bokstavligen skulle stanna utan dem”.

Den grova gängbrottsligheten löses genom att ”de ges chansen” varpå de kommer ”kunna bidra till att utveckla svenskt välstånd”.

Avslutningsvis:

Invandring kan förvisso innebära utmaningar. Det finns gränser för hur stor framför allt flyktinginvandringen kan vara. Men invandring är också en del av lösningen på de utmaningar vi står inför, precis som den har varit genom Sveriges historia. Den nästan ensidigt negativa bild av invandring som i dag sprids från politiskt håll måste ersättas av en mer nyanserad. Det måste vara möjligt att både välkomna invandring och erkänna och ta itu med vissa problem som kan vara förenade med den. Det behövs ett paradigmskifte i debatten snarare än i politiken.

LÄS ÄVEN: Invandringen sätter press på välfärdssystemen – höjd pensionsålder att vänta

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons