I det tredje parlamentsvalet inom loppet av ett år blev Benjamin Netanyahus Likud största parti. Trots det och efter att den tidigare premiärministern misslyckats säkra en regering i två tidigare val, blir det nu rivalen Benny Gantz och hans blåvita allians som får förtroendet att först försöka få till stånd en regering med majoritetsstöd i Knesset.

Gantz får uppdraget med Netayahus goda minne. Även Gantz har emellertid misslyckats med regeringsbildandet efter ett av de två tidigare parlamentsvalen. Ett försök att bilda regering med Netayahu och Gantz tillsammans har också misslyckats.

Det är fortfarande oklart exakt hur Gantz ska säkra de 61 mandat som krävs för att bilda regering och även om han lyckats blir det enligt bedömare en konstellation md inre spänningar som kan komma att spricka innan mandatperioden är slut.

Eventuellt kan det bli ett nytt försök att bilda koalition mellan Blåvitt och Likud. Netanyahu har uppmanat Gantz till detta och har inte fått kalla handen. Båda ledarna vill i skenet av coronakrisen framstå som att man sätter landets väl och nationell samling framför interna motsättningar, varför det som tidigare misslyckats bedöms ha större utsikter till framgång denna gång.

Gantz uppgav på måndagen att han accepterar uppdraget och att han räknar med att kunna bilda en regering inom loppet av bara några dagar.

Netanyahu utreds för närvarande för korruptionsmisstankar, anklagelser som han själv tillbakavisat. På grund av den rådande situationen med coronaviruset kommer rättegången mot premiärministern att skjutas upp.