bensinupproret-2-0
Inrikes

Bensinen rekorddyr – nu dras ”Bensinupproret 2.0” igång i hela landet

Publicerad 5/8/2019
Annons

Priset för en liter bensin är nu uppe i 16,79 kronor. Det folkliga missnöjet stiger och en riksomfattande aktion med tillhörande Facebook-grupp kallad ”Bensinupproret 2.0” har på kort tid samlat en bra bit över 140 tusen medlemmar.

Initiativtagare är 69-årige Janne Berglund i Borås, som efter att bensinpriset passerat 16-kronorsgränsen i april fick nog och gick ut på Facebook för att ventilera sin åsikt om prisutvecklingen. Då tänkte han att han kanske skulle få ihop ett hundratal sympatisörer – i skrivande stund har den Facebook-grupp Janne startade drygt 140 tusen medlemmar och medlemsantalet ökar för varje dag.

LÄS MER: Bensinpriset fortsätter stiga – trots rekordnivåer

Gula västar
Gruppen planerar nu ett antal manifestationer på en rad orter i Sverige – i Göteborg, Falun, Karlskrona, Västerås, Sundsvall, Örebro, Växjö, Jönköping, Stockholm, Helsingborg och Jönköping kan alla som är missnöjda med de galopperande drivmedelspriserna visa detta nu på fredag. Tidpunkten är satt till klockan 16:00 och uppgift om plats för manifestationerna på respektive ort finns HÄR.

LÄS MER: Ny högsta rekordnotering för det svenska bensinpriset

Inspirerade av Gula västarna i Frankrike planerar många deltagare att införskaffa gula eller orange västar, som enligt uppgift ska finnas att köpa på bland annat Jula och Biltema. De franska protesterna började som ett missnöje med de höga bränslepriserna.

För några dagar sedan höjdes bensinpriset igen och det så kallade rekommendationspriset för en liter bensin är nu 16,79 kronor. Bara sedan i januari har literpriset stigit med över 2 kronor. Och signaler kommer om att priset kan öka ytterligare redan nu i sommar.

LÄS MER: Bensinpriset nu över 16 kr litern – mer än 60 procent är skatt

Måttet är rågat för många bilberoende svenskar, inte minst i glesbygd där inga alternativ finns. Många känner också ilska och besvikelse över den S-ledda regeringen som i valrörelsen i höstas lovade att inte höja bensinskatten men ändå gjorde det efter att man fått väljarnas röster. Drygt 60 procent av bensinpriset är skatt. Men kronans kraftiga kursfall påverkar också priset.

Inte miljöfientliga
Initiativet har fått kritik från miljöaktivistiskt håll men Janne Björklund tillbakavisar den kritiken och menar att många som anslutit sig till upproret är miljömedvetna men samtidigt realister och tvungna att kunna leva här och nu, och då fungerar det inte utan bil och inte heller med skyhöga bensinpriser som gröper ur familjens ekonomi.

LÄS MER: Bensinskatten ska fortsätta höjas lovar nya miljöministern Isabella Lövin (MP)

Janne välkomnar alla, oavsett partifärg, att ansluta sig till gruppen men uppmanar samtidigt medlemmarna att hålla sig till ämnet om man skriver i Facebook-gruppen. Diskussioner om invandring och annat som vissa har velat dra igång får man ta på andra sidor, förklarar han.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1042Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons