Magdalena Andersson Bensin

Magdalena Andersson (S). Faksimil Facebook.

Inrikes

Bensinpriset fortsätter stiga – trots rekordnivåer

Publicerad 4/24/2019
Annons

Bensinpriset fortsätter att stiga. På onsdagen var det rekommenderade riktpriset för 95-oktanig bensin 16,69 kronor per liter.

Vid årsskiftet kostade en liter 95-oktanig bensin omkring 14,44 kronor. Sedan dess har priset höjts med över två kronor. Den senaste tidens kraftiga höjningar beror på en försvagad krona och en ökad geopolitisk oro rörande stora oljeländer, rapporterar DI.

– Vi har varit över 16 kronor per liter tidigare, men inte så här högt, säger Johan G Andersson, vd för bensinkedjornas branschorganisation SPBI.

LÄS MER: Bensinskatten ska fortsätta höjas lovar nya miljöministern Isabella Lövin (MP)

Magdalena Andersson skyller höga bensinpriser på Trump
När den svenska finansministern kommenterar den senaste tidens höjningar berättar hon att det hänger samman med de sanktioner som USA:s president Donald Trump infört mot Iran med anledning av landets misstänkta kärnvapenutveckling samt finansiering av islamistisk terrorism. Dessa sanktioner minskar i sin tur utbudet på världsmarknaden.

Andersson nämner däremot inte att den största kostnaden i bensinpriset utgörs av skatt, en skatt som finansministern själv varit delaktig i att höja. I februari uppmärksammade Ekonomifakta att bensinen i genomsnitt kostade 15,06 kronor per liter. Av dessa utgjorde 64 procent, eller 9,71 kronor, av skatter.

– Sedan har du den relativt svaga kronan, mot dollarn, som lägger grunden till att vi har ett relativt högt bensinpris, menar Andersson.

LÄS MER: Nya regeringen vill förbjuda försäljning av bensin- och dieselbilar

När sommarhalvåret står för dörren innebär det även högsäsong i bränslekonsumtion. Semesterfirare ökar efterfrågan vilket i sin tur förväntas höja priset ytterligare.

– Den geopolitiska situationen kommer ju förbli instabil under överskådlig framtid. Det finns ingenting som pekar åt något annat håll just nu. Och det är klart att det kommer att fortsätta underbygga ett relativt högt oljepris, säger Andersson.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1046Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons