Vid samma tid i fjol låg de svenska bensinpriserna kring tolv kronor litern. Under semestrarna i år har de ökat till en bra bit över 16 kronor litern.

För nästan tre år sedan låg priset på rekordhöga 16,79 kronor för en liter 95-oktanig bensin på obemannade mackar. Nu kan det vara på väg mot ett nytt rekord igen då riktpriset hos de stora kedjorna på onsdagen låg på 16,59 kronor. Sverige är dock inte värst – ännu högre bensinpriser har man i bland annat Danmark och Nederländerna.

LÄS ÄVEN: Bensinpriset rusar inför semestrarna

Enligt Johan G. Andersson, vd för Drivkraft Sverige, är skälen till det höga priset många.

– Huvudorsaken är att råoljepriset i dag ligger på drygt 75 dollar per fat, för ett år sedan låg det på 30 dollar per fat, säger han till SVT Nyheter.

Och skälet till det ska vara en ökad efterfrågan i samband med att världen börjat återgå till en mer normal situation igen samt att det tar tid att få tillbaka kapaciteten som rådde innan pandemin bröt ut.

Dyrare biobränsle

Från och med söndag ökas också andelen biodrivmedel som ska blandas i bensin och diesel. I regel är biobränslen dyrare och påverkas av andra faktorer.

LÄS ÄVEN: Ökade priser och skatter när bilister påtvingas E10

I en av regeringen tillsatt utredning föreslås att fossila drivmedel ska fasas ut senast till 2040 och att de nytillverkade personbilar som säljs 2030 enbart ska vara nollutsläppsfordon.