bensinupproret

Faksimil

Inrikes

Bensinupproret i konkurs

Publicerad 7/12/2021
Annons

Föreningen Uppror, som knyts till den populära Facebookgruppen ”Bensinupproret”, har försatts i konkurs. Det framgår av ett beslut från Örebro tingsrätt som Samnytt tagit del av.

Bensinupproret startades våren 2019 och blev snabbt Sveriges största Facebookgrupp med över 600’000 medlemmar – mer än dubbelt så stor som någon annan svensk Facebookgrupp. Syftet med gruppen är att protestera mot stigande bensin- och drivmedelspriser.

Samma sommar skapades Föreningen Uppror för att organisera protesterna. Nu har föreningen försatts i konkurs av Örebro tingsrätt på begäran av Skatteverket. Anledningen är omkring 180’000 kronor i obetalda skulder till Skatteverket och Kronofogden.

Skönstaxerades

Peder Blohm Bokenhielm är ordförande för Föreningen Uppror. Han förklarar för Samnytt att föreningen släpat efter med deklarationer och inbetalningar av skatter.

– Vi fick skönstaxering och straffavgift för förseningar och så vidare, säger han.

– Jag har i princip haft hand om allt själv, och jag räckte inte till. Det har jag varit tydlig ut i gruppen och sagt. Arbetsgivardeklarationerna ligger på mig att de inte kom in i tid.

Tycker du att Skatteverket har gjort fel?

– De har inte gjort fel, men jag försökte komma i kontakt med Skatteverket innan konkursförhandlingen för att betala in det här, men personen ifråga var inte där och sedan blev det konkursat.

Två anställda

Föreningen Uppror hade intäkter i form av medlemsavgifter, gåvor och avtal om sponsring med olika företag. Fram till i december förra året hade föreningen ett kansli med två anställda i Örebro. Syftet med Föreningen Uppror var att samordna uppror och protester, och inte bara fokusera på Bensinupproret.

– Det handlar om uppror överlag. Till exempel Försäkringskasseupproret, pensionsuppror, sjuksköterskeupproret. Vi har lyft upp det här i media. Vi är en paraplyorganisation som alla uppror som vill få sin röst hörda kan samlas under, förklarar Peder Blohm Bokenhielm.

Föreningen kommer nu överklaga konkursbeslutet.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
536Åkesson: Mångkulturalismen har splittrat Sverige
Annons