Förra fredagen genomfördes en minnesceremoni utanför riksdagen för läraren Samuel Paty som halshöggs i Frankrike efter att i sin undervisning om yttrandefrihet ha visat Muhammedkarikatyrer. Som en del i manifestationen eldades ett exemplar av Koranen upp, något som fick polisen att ingripa. Arrangören delgavs misstanke om hets mot folkgrupp men nu kommer beskedet att man utredningen läggs ned.
Arrangören, som för sin egen säkerhet vill vara anonym, har tidigare anordnat så kallad koranfotboll utanför riksdagen, vilket resulterade i en hembesök från polisen och husrannsakan redan samma dag. Den utredningen lades strax därefter ned med hänvisning till att inget brott begåtts.
LÄS ÄVEN: Här ingriper polisen mot koranbrännare vid riksdagen
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Polisen har med det konstaterandet inte släppt taget om att vad många menar är att förfölja medborgare som använder sig av sina grundlagsskyddade rättigheter för att kritisera islam. Myndigheten har i samband med det danska partiet Stram Kurs försök att söka demonstrationstillstånd runt om i landet nekats med förevändningen att man inte kan garantera säkerheten.
Koranskändning är inte olagligt
Vid koranbränningen på Mynttorget i Stockholm dök tre poliser med uppgift att beivra åsiktsbrott upp och informerade arrangören om att det han ägnade sig åt var hets mot folkgrupp. Trots att arrangören visade ett beslut från Katarina Bergström som är åklagare vid City åklagarkammare i Stockholm att skändning av Koranen inte är ett brott delgavs han ändå misstanke om brott.
På onsdagen meddelade Polismyndigheten att utredningen läggs ned. Detta eftersom man kommit fram till att inget brott har begåtts i samband med att muslimernas heliga bok brändes på torget. Arrangören har bett att få se polisanmälan där han figurerade som misstänkt. Svaret från polisen var att det inte är möjligt eftersom förundersökningen påstås vara “låst”.
Arrangören: “Vad är polisernas agenda egentligen?”
Samhällsnytt har talat med arrangören som kommenterar upplevelsen att bli misstänkt för hets mot folkgrupp och föremål för husrannsakan men där utredningarna i båda fallen sedan lagts ned.
– Jag känner mig kränkt och jagad på grund av en religion. Har vi religionsfrihet i Sverige undrar jag. Sedan jag gick ut med min senaste plan om att bryta blasfemilagarna har jag alltid haft en underliggande oro i mitt hem. En oro att polisen kan komma vilken sekund som helst och vända min vardag upp och ner.
– Alltså jag undrar helt ärligt hur denna sorten av poliser kan sova gott om natten, när de bara låtsas tolka lagen för att skrämma mig till tystnad och för att tysta mig på plats. Jag känner mig förföljd av dem. Vad är deras agenda egentligen och kommer det här hända igen, hur långt är de beredda på att gå?
LÄS ÄVEN: Koranbränning blir trend i Sverige – flera nya videoklipp utlagda på nätet
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.