En 19-årig fotbollssupporter i England döms till sex veckors fängelse för att ha kallat den engelska fotbollsspelaren Marcus Rashford för ”dum neger” efter finalen i fotbolls-EM förra sommaren. Det uppmärksammar flera brittiska medier.

Finalmatchen i juli förra året avgjordes på straffar, där England förlorade med 3-2 mot Italien. Att de två vita ursprungsengelska strafläggarna gjorde mål på sina straffar, medan de tre spelare som hade invandrarbakgrund missade sina, var något som en del fotbollsfans reagerade på.

En av dem var en 19-åring från Worcester i västra England. Han skrev ett inlägg på Twitter där han kallade den mörkhyade fotbollsspelaren Marcus Rashford för ”jävla dum neger” för att ha träffat stolpen vid straffsparken och påstod att till och med ”min döda farmor hade kunnat göra mål där”.

”Klart rasistiskt”

Nu döms 19-åringen för hatbrott på grund av sin nedsättande kommentar om fotbollsmiljonären.

– Han gav sig på en fotbollsspelare på grund av dennes hudfärg och hans agerande var klart rasistiskt och ett hatbrott, kommenterar åklagaren Mark Johnson enligt Daily Mail.

– De som på ett rasistiskt sätt ger sig på fotbollsspelare förstör sporten för alla.

– Jag hoppas att det här målet skickar en tydlig signal om att vi inte kommer tolerera rasism och att förbrytare kommer åtalas så hårt lagen tillåter.

Fler dömda

19-åringen från Worcester är inte den ende som döms för att ha uttryckt sig nedsättande om de tre mörkhyade fotbollsspelare som missade sina straffsparkar. En 50-årig trebarnspappa och en 52-årig truckförare har även de dömts till fängelse, anklagade för att ha spridit rasistiska yttranden i sociala medier.

I Daily Mails kommentarsfält är det en del som har synpunkter på att en tonåring döms till fängelse för att ha utryckt sig nedsättande om en fotbollsstjärna som tjänar motsvarande över hundra miljoner kronor per år. Många tycker att straffen är oproportionerliga, i synnerhet när en del som begår betydligt grövre våldsbrott slipper undan med villkorlig dom eller samhällstjänst.

LÄS ÄVEN: Efter målmissen: Nu polisanmäler landslaget oschyssta kommentarer på nätet