Foto: Jonn Leffmann / Faksimil Twitter

Ekonomi

Betala dyrt eller bo bland gängkriminella – unga stockholmares val

Publicerad 6/20/2021
Annons

För den som vill ha en hyresbostad i Stockholm innan 30 års ålder finns bara två val: betala hög hyra eller bosätt dig i ett så kallat socialt utsatt område.

Bostadsbristen är omfattande i Sverige, allra värst är den i huvudstaden. I en kartläggning av hyresmarknaden konstateras att hyrorna varierar kraftigt mellan olika områden.

Kötiden för att få ett hyreskontrakt är i genomsnitt 9 år. Om man bortser från nybyggen hamnar snittet på 13 år, skriver SvD, som utfört studien. Anledningen till att kötiden är kortare till nyproducerade lägenheter uppges vara att hyrorna är högre, vilket gör att efterfrågan minskar. De flesta har helt enkelt inte råd.

Hela 725 000 personer står i Stockholms bostadskö. Den som stått längst i kö har gjort det sedan 1980. De allra flesta, 96 procent, har dock anslutit till kön efter 2003 då det blev möjligt att göra ansökan via webben.

LÄS ÄVEN: Samtliga Hyresgästföreningens chefer bor i villa – får miljonlöner

Hyresmarknaden rörligare i Malmö än Stockholm

Granskningen jämför situationen i Stockholm med den i Malmö. Där är kötiden i genomsnitt tre år. Under förra året förmedlades nära 3 000 hyreskontrakt i Malmö. I Stockholm var det cirka 700 färre. Detta trots att Malmös hyresbestånd är avsevärt mindre än det i Stockholm.

Hur länge folk väljer att bo kvar i sina hyreslägenheter skiljer sig också markant städerna emellan. I Malmö rör det sig om tio år i genomsnitt, i Stockholm hela 37 år.

Enligt SvD:s kartläggning betalar de som får ett förstahands­kontrakt efter ett fåtal år antingen en hyra som ligger högt över snittet i staden eller så bosätter de sig i områden som polisen har klassat som socialt utsatta.

För den som är beredd att betala över 10 000 kronor i månaden för en liten tvåa i Kista kan det räcka med endast några månader i kö. Kvadratmeterhyran är då nära det dubbla mot Stockholms genomsnitt. För den som inte har råd och heller inte tid att vänta är alternativet att flytta till ett kriminellt belastat invandrarområde.

LÄS ÄVEN: Regeringsförslag: Marknadshyror i nyproduktion

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1019”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons