Sverigedemokraternas medlemsutskott inleder en internutredning mot lokalpolitikern Jonatan Lindgren i Bollnäs. Anledningen är att han i sociala medier uttryckt oro över situationen för Sydafrikas vita bönder.

Lindgren har i inlägg på Twitter bland annat skrivit att ”Vita sydafrikaner får sin mark stulen, blir misshandlade, våldtagna och mördade och fördrivs ur det land de har bott i i 500 år” samt att ”detta är den framtid som väntar oss om/när vi blir i minoritet i vårt eget land”.

Inläggen, som uppmärksammades av Expo under måndagen, skrevs av Jonatan Lindgren under 2017 och 2018. Den vänsterextrema stiftelsen hävdar att Lindgren ”sprider myten om ett folkmord på vita”.

Nu meddelar Roger Hedlund, riksdagsledamot och ordförande för Sverigedemokraterna i Gävleborg, att partiets medlemsutskott inlett en internutredning av Lindgren för hans skriverier i sociala medier.

LÄS ÄVEN: Expo: Vi ska ”göra det obekvämt” för alternativmedia

Tusentals mördade bönder

Ett stort antal vita sydafrikanska bönder har mördats i attacker mot landets lantbruk de senaste decennierna. Attackerna inleddes redan innan det så kallade apartheid-systemet avskaffats, men ökade därefter kraftigt i omfattning. Mellan 1994 och 1998 mördades 464 bönder, enligt det dåvarande sydafrikanska jordbruksfackförbundet.

Attackerna mot de sydafrikanska lantbruken fortsatte att eskalera under 2000-talet. 1995 upprättade president Nelson Mandela Sydafrikas människorättskommission, och enligt en rapport från kommissionen som citerades av Daily Mail år 2009 hade 2500 vita jordbrukare då mördats i sådana attacker. Företrädare för de vita bönderna hävdade samtidigt en högre siffra.

Den sydafrikanska lantbrukaren Brendin Horner mördades förra hösten. Han är en av tusentals bönder som mördats på liknande sätt de senaste åren. Foto: Privat

Attackerna mot Sydafrikas vita bönder har därefter fortsatt och förövarna har eldats på av att ledande svarta politiker uppmanat till våld mot vita. Bland annat genom att vid offentliga tillställningar sjunga hatsången ”Kill the Boer”, som uppmanar till just mord på vita bönder.

Exakt hur många vita bönder som mördats, skadats eller våldtagits sedan apartheid avskaffades är okänt. Ofta underlåter sydafrikanska myndigheter att utreda hot och attacker mot vita, något som även uppmärksammats och kritiserats i officiella rapporter.

Genocide Watch, som leds av folkmordsprofessorn Gregory Stanton, varnade för några år sedan för nära förestående folkmord i Sydafrika. Sådana varningar har emellertid tillbakavisats av Sydafrikas människorättskommission.

Vänsterextrema konspiracister

Den vänsterkonspiracistiska miljö som Expo ingår hävdar å sin sida att rapporter om attacker mot sydafrikanska bönder antingen är falska eller överdrivna. De menar att det är en global högerextrem konspiration som sprider ”myterna” om morden på sydafrikanska vita bönder.

Andra gånger hävdar företrädare för denna vänsterextrema miljö att attackerna behöver relativiseras, och att om svarta mördar vita i organiserade attacker så kan det ursäktas med att svarta behandlades illa av vita under apartheidåren.

Därför avfärdar Expo alla som tar upp attacker mot Sydafrikas vita bönder som ”högerextremister” samt anklagar dem för att sprida ”myter”. Och statstelevisionen valde under tisdagen att göra likadant när de publicerade en artikel med rubriken ”SD-politiker i Bollnäs spred myten om folkmord på vita”.

Samnytt har sökt Roger Hedlund och Jonatan Lindgren.

LÄS MER: Bertil Malmberg utesluts ur SD