Den litauiska regeringen har betalat nästan 100 migranter som tagit sig in i landet olagligt 10 000 kronor var för att fredligt sätta sig på ett plan och återvända hem.

Det är 98 stycken irakier som korsat gränsen mot Belarus den litauiska regeringen betalat för att flygas hem till den irakiska huvudstaden Bagdad. Samtliga migranter ska enligt ett uttalande från inrikesministeriet ha gått med på erbjudandet efter att deras asylansökningar nekats. De flögs hem den 2 januari.

Litauiska myndigheter kallar projektet för en engångsutbetalning tillgänglig för alla illegala migranter som just nu befinner sig i landet och gäller fram till och med den 20 januari.

LÄS ÄVEN: Polen höll gränsen – migranter skickas hem

Projektet har hyllats som en framgång av inrikesministeriet som menar att man besparar det litauiska folket pengar. Man påpekar också att en stor del av kostnaden täcks av EU-kommissionen. Ifall migranterna hade blivit kvar i landet hade de kostat staten i genomsnitt drygt 100 000 kronor per person och år.

Även innan erbjudandet om 10 000 kronor erbjöd den litauiska staten illegala migranter pengar för att återvända, men i och med detta har summan tredubblats.

Måste skickas hem

Litauens inrikesminister Agnė Bilotaitė har sagt att alla utlänningar som tar sig till landet och EU illegalt måste skickas tillbaka till respektive hemländer. Hon har även uppmanat illegala migranter att återvända frivilligt.

Inrikesministeriet uppger att man redan skickat hem 537 migranter varav 482 återvände frivilligt, och antalet illegala migranter som i dagsläget bor på asylboenden i landet är 3 166 stycken.