I april beordrade president Joe Biden att ta hem USA:s 3 000 soldater från Afghanistan till den 11 september i år. När talibanerna nu avancerar säger han sig inte ångra beslutet och uppmanar afghanerna att gå samman och själva slåss mot fienden.

USA:s militära insats i landet är planerad att avslutas till den 31 augusti och på en pressträff på tisdagen uppgav Joe Biden att han inte ångrar beslutet.

Enligt Biden har man under 20 år spenderat över en biljon dollar och tränat samt utrustat över 300 000 afghanska soldater med modern utrustning.

– Afghanska ledare måste gå samman. De måste slåss för sig själva, slåss för sitt land, sa Biden.

Medan USA drar sig ur Afghanistan avancerar talibanerna snabbt trots att de är numerärt kraftigt underlägsna jämfört med den afghanska militären. I helgen tog talibanerna kontroll över fem provinsiella huvudstäder.

Har kapaciteten

Enligt Pentagons talesperson John Kirby kommer USA att fortsätta hjälpa landet med luftstöd, men utöver det är det inte mycket man kan göra. Samtidigt betonade Kirby att luftstöd inte är en ersättning för ledarskap på marken, politiskt ledarskap i Kabul och den kapacitet man vet att afghanerna har.

Vidare uppmanade han den afghanska militären att nu använda den mångåriga träning de fått av USA och NATO.

– De har ett flygvapen, inte talibanerna. De har moderna vapen och organisationsförmåga, inte talibanerna. De har överlägsna antal jämfört med talibanerna. De har fördelarna och det är dags för dem att verkligen använda de fördelarna.