USA:s president Joe Biden har blivit känd för hans många blundrar, felsägningar och taffliga framträdanden. Många menar att det har att göra med hans höga ålder som försämrat hans kognitiva förmåga. Nyss kom en sådan händelse igen, där han vid ett offentligt framträdande kallade Sverige för något annat.

Joe Biden kom på sig själv med en pinsam tabbe under en presskonferens i torsdags när han av misstag sa att det neutrala Schweiz skulle gå med i Nato – i stället för Sverige. Han återhämtade sig snabbt och skämtade om att han blivit nervös över processen att utvidga alliansen.

Biden gav sina kommentarer i slutet av ett Natotoppmöte i Madrid, Spanien, där den stora nyheten var att Turkiet släppte sina invändningar mot att Sverige och Finland ansluter sig till alliansen. Han beskrev den process genom vilken de två nationerna gjorde sin ansökan efter Vladimir Putins invasion av Ukraina.

Först kom ett samtal från ledaren Finland som bad om att få besöka Vita huset.

– Vi fick telefonen … han föreslog att vi skulle ringa ledaren för Schweiz, sa han innan han insåg sitt misstag. Schweiz, herregud, jag börjar bli riktigt nervös här om att utvidga Nato. Sverige.

Biden anlände till Europa på lördagskvällen för att delta i G7-toppmötet i Tyskland innan han flög till Spanien. Men han har tagit emot få frågor från journalister under resan. På torsdagen kallade han till sig fyra reportrar vars namn fanns på en förberedd lista.

Det har blivit praxis i Vita huset att tjänstemän från administrationen ringt till den resande pressgruppen för att fråga vad journalisterna planerade att fråga.

– Det är meningen att jag ska gå ner på listan här, sade Biden när han ringde upp Jim Tankersley från New York Times.

Tidigare hade ledarna vid Natos toppmöte klargjort att de förblir eniga om att stödja Ukraina så länge det behövs.

Biden använde sin presskonferens för att säga att han skickar ytterligare 800 miljoner dollar i bistånd till Ukraina och sade att Putins aggression hade gett bakslag med det sätt på vilket Nato expanderar.

– Putin trodde att han kunde bryta den transatlantiska alliansen, sade Biden. Han försökte försvaga oss. Han förväntade sig att vår beslutsamhet skulle brytas, men han har fått precis vad han inte ville ha.

– Han ville ha en finlandisering av Nato. Han fick Nato-ifieringen.

Sverige och Finland avslutade årtionden av neutralitet för att ansöka om medlemskap i Nato efter att Ryssland invaderat Ukraina.

LÄS MER OM SVERIGES NATO-ANSÖKAN HÄR