I ett samtal mellan Joe Biden och Afghanistans före detta president som ägde rum i slutet av juli uppmanade den amerikanske presidenten Ashraf Ghani att utåt ljuga om situationen med talibanernas framfart.

Nyhetsbyrån Reuters har tagit del av samtalet den 23 juli. Biden uppmanade Ghani att inför omvärlden påstå att de konkurrerade militärt med talibanerna.

– Det finns ett behov, vare sig det är sant eller inte, det finns ett behov av att projicera en annan bild, sa Biden och krävde ett annat narrativ än den verkliga situationen.

LÄS ÄVEN: Biden mötte vreden från mördade soldaters familjer

Uppgifterna visar att Biden redan då visste om att situationen i Afghanistan var dålig samtidigt som han utåt signalerade förtroende för regeringens försvar mot talibanerna. Från Vita huset har man även vid upprepade tillfällen påstått att ingen kunnat veta att Afghanistan skulle falla så snabbt.

Senast den 10 augusti hänvisade Biden till Afghanistans nya försvarsminister som enligt presidenten skulle innebära en ny möjlighet för landet att försvara sig. Fem dagar senare tog talibanerna över huvudstaden Kabul.

”Extraordinär succé”

Biden har fått stark kritik för hur han hanterat utträdet ur Afghanistan och efter att de nya uppgifterna avslöjats kräver alltfler att han ställs inför riksrätt. Själv har Biden kallat hanteringen för en ”extraordinär succé”.

Enligt en ny undersökning vill 52 procent av amerikanska folket att Biden avgår som konsekvens av debaclet.

Då Bidens pressekreterare Jen Psaki frågades om samtalet uppgav hon att hon inte kommer kommentera ”privata diplomatiska samtal eller läckta utskrifter av telefonsamtal”.