Biden manar till enhet i sitt första tal sedan etablissemangsmedia utnämnt honom till president. Detta efter en lång kampanj där han bland annat beskyllt Donald Trump för att hylla nazismen, jämfört honom med Goebbels samt beskrivit Trumps supporters som rasister.

”Det är dags att lägga undan den hårda retoriken, se varandra igen och lyssna på varandra igen. För att göra framsteg måste vi sluta behandla våra motståndare som fiender. De är inte våra fiender. De är amerikaner ”, sa Biden i sitt tal.

”Fuck Donald Trump”

Bidens budskap verkar inte ännu ha nått alla hans väljare. Utanför stadshuset i Philadelphia skanderade Biden-supporters ”Fuck Donald Trump”. Liknande scener utspelade sig på andra platser i landet. I Madison, Wisconsin, utanför krigsveteranmuséet, höll en svart man upp vad som skulle föreställa Trumps avhuggna huvud och en BLM-flagga medan hundratals, mestadels vita, Biden-supporters dansade och sjöng ”Fuck Donald Trump”.

Den tidigare svenske statsministern Fredrik Reinfeldt (M) som på senare tid gjort sig känd för att kontinuerligt häckla Trump fortsätter i samma anda. Enligt honom kommer historiker att se tillbaka på Donald Trump som ”en av de sämsta, kanske den sämsta, president som USA någonsin haft”, rapporterar TT.

Reinfeldts egna meriter som statsminister är vida kända. Bland annat stod han bakom den så kallade Nuonaffären, som kallats ”Sveriges sämsta någonsin”. Skadorna som Reinfeldts ”öppna era hjärtan”-politik orsakade landet dras Sverige med än.

LÄS ÄVEN: Misstänkt valfusk i Michigan – alla räknade röster gick till Biden

Statsminister Stefan Löfven (S) säger sig, i ett direktsänt uttalande, ha lärt känna Biden som: ”en genuin person. Han står med fötterna stadigt på jorden”. Till skillnad från Reinfeldt vill statsministern inte recensera Donald Trumps fyra år vid makten, utan poängterar att Sverige alltid har strävat efter en god relation med USA.

Löfven är för omräkning av rösterna

Till TT säger även Löfven att han har full tilltro till institutionerna i USA och anser att rösterna i exempelvis Georgia bör räknas om, på grund av den lilla marginalen som skiljer mellan Biden och Trump.

LÄS ÄVEN: ’Tekniskt fel’ i mjukvara gav tusentals extra röster till Biden

Trump har krävt omräkning i ett flertal stater där det framkommit uppgifter om fusk. I Georgia har röster från militärer stationerade utomlands saknats. Det rör sig om tusentals röster, enligt Washington Examiner. En amerikansk soldat citeras säga: ”Du kämpar för ditt land och ditt land kan inte vänta ett par dagar för att räkna din röst? Det är ett slag i ansiktet.”

Bidens tal kan ses nedan.