Den missil eller raket som under tisdagskvällen slog ned i Polen kom sannolikt inte från Ryssland. Det säger USA:s president Joe Biden.

Den amerikanske presidenten befinner sig just nu på G20-toppmötet på Bali i Indonesien. Under onsdagsförmiddagen mötte han reportrar utanför Grand Hyatt Hotel för att kommentera tisdagens ryska raketattack mot Ukraina.

– Vi stöder Ukraina fullt ut i det här ögonblicket. Vi har sedan början på den här konflikten gjort allt som krävts för att ge dem möjlighet att försvara sig själva, sade Biden.

”Osannolikt” raket kom från Ryssland

Den amerikanske presidenten fick därefter en fråga om han trodde att den raket som under tisdagskvällen slog ned i Polen kom från Ryssland. Han tvekade en stund innan han svarade:

LÄS MER: Uppgifter: Rysk missil träffade Nato-landet Polen

– Det finns preliminär information som bestrider det.

– Jag vill inte slå fast något förrän vi utrett det helt, men det är osannolikt utifrån den kurs den hade att den avfyrades från Ryssland.

En journalist passade snabbt på att fråga om Natos artikel 4 eller 5, som handlar om att någon av militäralliansens medlemsstater anser sig attackerat, skulle aktiveras. En fråga som den amerikanske presidenten ignorerade.

Bekräftas av polsk journalist

Den polske journalisten Mariusz Gierszewski, en av de första som rapporterade om att en raket slagit ned i Polen, skriver på Twitter att raketen sannolikt inte var rysk utan ukrainsk. Gierszewski hänvisar till källor inom den polska försvarsmakten.

Enligt källor till Associated press rör det sig sannolikt om någon form av ukrainsk luftvärnsrobot som avfyrats för att skjuta ned en rysk missil. Roboten har därefter kommit ur kurs och slagit ned i Polen, misstänker man.

Två personer dödades av den misstänkta ukrainska roboten.

Ukraina: ”Rysk propaganda”

Att det skulle ha varit en ukrainsk luftvärnsrobot som slagit ned i Polen avfärdas emellertid av Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

”Ryssland propagerar nu för en konspirationsteori om att det skulle vara en missil från ukrainskt luftförsvar som träffade polskt terrirotium. Det är inte sant. Ingen borde tro på rysk propaganda eller föra vidare den. Den läxan borde lärts sedan MH17 sköts ned”, skriver han på Twitter.

Ryssland har sedan tisdagen även de dementerat att det skulle ha varit en av deras missiler som landat i Polen.

Putin: Ett svar på ukrainska attacker

Rysslands president Vladimir Putin hävdade under tisdagen att rakettattacken mot Ukraina var ett svar på ukrainska ”terrorattacker på ryskt territorium”.

Måltavlan för raketerna var energiinfrastruktur, militära kommandocentraler och kommunikationsanläggningar, uppgavs det.

Elförsörjningen slogs helt eller delvis ut i flera ukrainska städer vid attacken.

LÄS ÄVEN: Putins hämnd – massiv raketattack mot Ukraina