När Donald Trump var president i USA återinfördes en förordning som förbjuder offentlig finansiering av privata organisationer som arbetar för att göra det lättare att göra abort. Dessa regler avser Joe Biden nu att ta bort, uppger presidentens representant i WHO, Dr Anthony Fauci.

Förordningen infördes ursprungligen av Ronald Reagan 1985. Den avlägsnades av Bill Clinton 1993, återinfördes av George W. Bush 2001, avlägsnades ännu en gång av Barack Obama 2009 och återinfördes av Donald Trump 2017. Nu är det alltså dags att ändra lagen igen.

Dr Anthony Fauci, som är Bidens representant i Världshälsoorganisationen (WHO), säger i ett uttalande till styrelsen att Biden snart kommer att ta bort ”Mexico City-reglerna” som de kallas.

Fauci menar att Biden kommer göra detta som en del av ”ett större åtagande att skydda kvinnors hälsa och främja likabehandling här hemma och runt om i världen”.

Biden troende katolik

Jen Psaki var under sitt första pressmöte som Joe Bidens presschef på torsdagskvällen något mindre specifik i sitt svar till en reporter från den katolska TV-kanalen EWTN. Psaki sade till kanalen att ”Biden är troende katolik och en person som regelbundet går i kyrkan”, och att hon skulle kunna uttala sig mer om detta de närmaste dagarna.

Troende katoliker är vanligtvis emot abort och även dödshjälp och dödsstraff då de anser att allt mänskligt liv är heligt och ska skyddas och respekteras.

Enligt NPR, amerikansk public service, vill abortförespråkare att president Biden nu ska upphäva flera olika förordningar och presidentordrar som Donald Trump undertecknade under sin tid som president. Huruvida Biden planerar att tillmötesgå dem återstår att se.