USA:s president Joe Biden uppmanas av medlemmar av representanthuset att ge upp makten över landets kärnvapen. Makten anses vara för stor för en enskild person.

Ett brev från Jimmy Panetta, Demokrat och medlem i USA:s representanthus, till president Biden har väckt uppmärksamhet. I brevet, som signerats av över trettio partimedlemmar tillika medlemmar av representanthuset, uppmanas president Biden att lämna ifrån sig kärnvapenkoderna.

Syftet uppges, enligt Politico, vara att undvika att en enda person ska ha makten att starta kärnvapenkrig.

”Att bemyndiga en person med denna makt medför risker”, lyder brevet och fortsätter: ”Tidigare presidenter har hotat att attackera andra länder med kärnvapen eller uppvisat beteende som fått andra tjänstemän att uttrycka oro över presidentens omdöme”.

LÄS ÄVEN: En månad efter Trump – nu bombar Biden Syrien igen

En kärnvapenattack kan initieras på några minuter

I måndags uppmanade Panetta Biden, via social media, att se över hur kontrollen över landets kärnvapen är strukturerad.

”Även om en president troligen skulle rådgöra med andra innan en kärnvapenattack beordras, finns det inget krav på att så ska ske. Militären är skyldig att utföra ordern, förutsatt att de bedömer den tillåten enligt krigslagarna. I nuläget kan en kärnvapenattack ske med några minuters varsel”, skriver Panetta i brevet.

Alternativ som föreslås är bland annat att vice presidenten eller representanthusets talesman måste bifalla ordern. Dessa föreslås eftersom presidenten inte kan avsätta dem om de inte ger bifall.

LÄS ÄVEN: USA rustar upp – beställer 600 atommissiler

USA är det enda land som använt kärnvapen i krig

USA var det första landet som framgångsrikt utvecklade kärnvapen och är det enda som använt dem i krig. När en ny president tillträder lämnar den föregående presidenten över en portfölj som innehåller de verktyg och koder som krävs för att initiera en kärnvapenattack, skriver Fox News. I amerikansk media kallas väskan ofta ”the nuclear football”.

I januari försökte representanthusets talesman Nancy Pelosi övertyga försvarschefen general Mark A. Milley att avtvinga president Trump makten över kärnvapenkoderna, då hon ansåg honom vara ”instabil”. Detta, förklarade Miley, vore att utföra en militärkupp och avböjde Pelosis begäran, något som Samnytt tidigare skrivit om.