På onsdagen kallade den amerikanske presidenten Joe Biden sin ryske kollega för en ”krigsförbrytare” för kriget i Ukraina. Detta var första gången Biden offentligt använt det ordet om Putin.

Bidens kommentar gjordes några timmar efter att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och andra toppolitiker hade en virtuell konferens med Tribunalen i Haags högsta åklagare, där man för ett par veckor sen inlett en utredning om eventuella krigsbrott av Ryssland.

I ett meningsutbyte med en reporter i Vita huset frågades Biden ifall han var redo att kalla Putin för en krigsförbrytare efter allt som skett, varpå presidenten först svarade ”nej” medan han gick förbi reportern.

Reportern frågade då ifall Biden avser att åka till Polen dit många ukrainska flyktingar flytt sedan den ryska invasionen. Biden återvände då till reportern och undrade om frågan var om han borde ringa varpå han sa att han anser att Putin är en krigsförbrytare.

Krigsbrott utreds

Vita husets pressekreterare Jen Psaki uppgav senare att Biden talat från hjärtat om vad han sett på nyheterna om ”barbariska handlingar av en brutal diktator”.

Psaki uppgav även att det pågår en separat juridisk process hos det amerikanska utrikesdepartementet där man ska utreda huruvida Putin brutit mot internationell lag och begått krigsbrott.

Tidigare på onsdagen hade den demokratiske senatorn Mark Kelly sagt att Biden ”absolut” borde kalla Putin för en krigsförbrytare och hänvisade till ryska attacker mot ”sjukhus, förlossningsavdelningar, lägenhetshus” i Ukraina och militärens ”direkta eld mot civila”.

Upprört i Kreml

Från Kreml uppgav talespersonen Dmitry Peskov att man ser Bidens retorik som ”oacceptabelt och oförlåtligt” från en statschef vars bomber dödat hundratusentals runtom i världen.

Enligt FN har 700 civila dödats och 1 140 skadats sedan kriget inleddes.