Faksimil Youtube

Utrikes

Biden ratar Löfven – får inte delta i toppmöte om klimatet

Publicerad 3/27/2021
Annons

USA:s president, Joe Biden, har bjudit in 40 världsledare till ett toppmöte om klimatet. Bland andra är både Norges statsminister Erna Solberg och Danmarks statsminister Mette Frederiksen inbjudna samt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Den svenske statsministern hålls däremot utanför.

Till mötet är även ledare som är skeptiska mot människans påverkan på klimatet inbjudna, exempelvis Brasiliens Jair Bolsonaro. Han har tidigare avfärdat miljölagar och kallat miljöböter för ”en industri” som måste avskaffas, uppger Expressen. Även Rysslands president, Vladimir Putin, som Biden nyligen kallade mördare i en intervju med ABC News, är inbjuden. Likså kommunistiska Kinas president Xi Jinping.

Enligt ett pressmeddelande på Vita husets hemsida har Biden bjudit in de 17 länder som står för 80 procent av världens totala koldioxidutsläpp. Utöver dessa har länder som demonstrerar ett starkt ledarskap inom klimatfrågan, är särskilt utsatta för klimatförändringar eller visar prov på innovativa vägar till en grön ekonomisk omställning bjudits in.

LÄS ÄVEN: Sverige hånas av Forbes: ”Ger efter för dumhet”

Sverige blir utan inflytande i besluten

Sverige blir dock utfryst och får därmed inget inflytande på de beslut som eventuellt fattas vid toppmötet. Detta trots, eller kanske på grund av, den höga svansföring som den svenska regeringen håller i klimatfrågor. Regeringen har återkommande hävdat att Sverige är en klimatpolitisk förebild för andra länder.

Löfvens pressekreterare låter hälsa att det råder ”en stor samsyn” de nordiska länderna emellan i miljöfrågan och att Sverige i avsaknad av egen inbjudan kan komma att försöka ”prata ihop sig” med grannländerna inför mötet.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons