I samband med att Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu besöker Washington nästa vecka väntas en affär mellan USA och Turkiet meddelas. Affären är ett försök från USA:s håll att få Turkiet att godkänna ett svenskt Nato-medlemskap. På lördagen meddelar dock Turkiet att man inte är redo att godkänna Sverige.

Det var i somras som det kom uppgifter om att Turkiet ställt krav på att få köpa stridsplanen efter att den sedan tidigare efterfrågade affären skjutits fram vid upprepade tillfällen. Och nu verkar det som att landets president Recep Tayyip Erdogan får som han vill.

Det är amerikanska tjänstemän som har uppgett för Wall Street Journal att Bidenadministrationen förbereder en försäljning av 40 stycken F16-plan till Turkiet.

Vill ro i land Nato-ansökningar

USA:s förhoppning är att affären ska leda till att Turkiet ska godkänna både Sveriges och Finlands Nato-ansökningar. Enligt tjänstemännen beskrivs affären som en ”morot” och ”uppmuntran” till Turkiet för att släppa in båda länderna i den militära alliansen.

Försäljningen av stridsflygplanen ska vara värd 20 miljarder dollar – och då ingår även 900 jaktrobotar, 800 bomber samt utrustning till de F16-plan som Turkiet har sedan tidigare.

LÄS ÄVEN: Regeringen utlämnar inte terror-turk som flögs till Sverige

USA:s initiativ förefaller dock inte vara tillräckligt för att få den turkiska regeringen på andra tankar. På lördagen meddelade man tvärtom att landet inte är beredda att ratificera Sveriges Natoansökan.

– Vi är inte redo att skicka en ratificeringslag till parlamentet, säger president Recep Tayyip Erdogans talesperson Ibrahim Kalin.