Missnöjet med president Joe Biden växer i USA i takt med att landets senaste kris blir allt mer akut: Vällingbrist. Butikshyllorna gapar tomma och barnföräldrar som beställer den eftertraktade barnmaten från utlandet riskerar att få den beslagtagen samtidigt som regeringen skickar pallar med välling till illegala invandrare.

Under onsdagskvällen postade Floridapolitikern Kat Cammack en bild på Twitter hon fått skickad till sig av en bekant inom gränspolisen. Bilden visar hyllor med välling på ”Ursula” – USA:s största förvar för illegala invandrare i Texas, nära gränsen till Mexiko.

Facebook

– De tar emot pall efter pall med välling vid gränsen, säger Kat Cammack som kommentar till bilden i en uppmärksammad video som bland annat Washington Examiner citerar.

För en svensk kanske det inte är så iögonenfallande. Men USA genomlider just nu en vällingkris. I många butiker gapar butikshyllorna tomma och småbarnsföräldrar kör runt mellan butiker och letar desperat efter den eftertraktade barnmaten.

Får vällingen beslagtagen

Samtidigt som regeringen Biden säkerställer att illegala invandrares barn får välling, försöker många amerikanska barnfamiljer beställa den via internet från utlandet – inte minst från Europa.

Men välling som importerats på det sättet riskerar att bli beslagtagen. På den amerikanska tullmyndighetens hemsida kan man läsa om beslag på hundratals förpackningar välling som småbarnsföräldrar försökt smuggla in från länder som Tyskland och Nederländerna.

Tullen förmanar i pressmeddelanden amerikanerna att inte beställa matvaror från ”internationella källor” eftersom det inte är säkert att den uppfyller amerikanska krav.

Flera faktorer

I en artikel i The Atlantic förklaras USA:s vällingkris som en kombination av faktorer. En av dem är att tillverkarna haft svårt att anpassa produktionen under coronakrisen. I början av pandemin rusade efterfrågan när barnfamiljer hamstrade välling, liksom toapapper och andra nödvändiga varor. Förra året minskade så plötsligt konsumtionen, vilket gjorde att tillverkarna anpassade produktionen.

Medan vällingkonsumtionen återigen började öka kom plötsligt nästa chock i början av 2022: Fyra spädbarn blev svårt sjuka, varav två avled av mystiska infektioner. Vid inspektion av en vällingfabrik upptäcktes spår av bakterien Cronobacter sakazakii, vilken enligt USA:s mat- och livsmedelsverk (FDA) ”kan ha bidragit till patienternas dödsfall”. FDA fattade beslut om att återkalla ett flertal vällingmärken.

Men det som uppges ha ställt till det mest är USA:s strikta importrestriktioner. Även om välling producerad i Europa många gånger är lika bra som, eller till och med bättre än, amerikansk, så säger myndigheterna nej. Ofta på grund av teknikaliteter som annorlunda märkning av produkterna.

Kräver att Biden agerar

Kritiken mot president Biden har tilltagit senaste veckorna. Dels anses han inte ha gjort tillräckligt, eller något alls, för att avhjälpa vällingkrisen. Dels har han undvikit att kommentera den.

Men under torsdagen valde till slut Vita huset att kommentera vällingkrisen med att regeringen kommer kontakta tillverkare och återförsäljare för att se vad som kan göras för att avhjälpa situationen.