USA:s president Joe Biden öppnar upp för att utreda huruvida Elon Musks uppköp av Twitter är ett hot mot den nationella säkerheten i USA. Många reagerar nu starkt på utspelet och menar att det är ytterligare ett drag i statens kamp mot yttrandefriheten.

Nyligen tillkännagav Biden-administrationen en Disinformation Governance Board, en federal byrå som skulle övervaka och reglera amerikanernas uttalanden. Motreaktionen bland amerikanerna blev så stor att det senare tillkännagavs att planerna för byrån stoppades.

Beskedet om planerna kom i en kontext där USA:s kabinett tidigare har arbetat tillsammans med stora sociala medieplattformar som Twitter och Facebook för att censurera det användarna skriver. Dessutom är det näst intill enbart människor med åsikter till höger på den politiska skalan som drabbats av åtgärderna i dylika samarbeten. Det rör sig exempelvis om censur av inlägg där man skrivit om Covid-19 på ett sätt som staten inte uppskattar.

Vill utreda Elon Musk – för att ha köpt Twitter

Techmiljardären Elon Musk köpte nyligen sociala medieplattformen Twitter med motivet att han är orolig över yttrandefriheten och för ökad censur. Musk har sagt att han vill att Twitter ska vara ett hem för det fria flödet av uttalanden, idéer och nyheter.

Men Joe Bidens administration verkar inte särskilt glada åt uppköpet. När presidenten får frågan om huruvida han anser att Elon Musk är ett hot mot landets säkerhet svarar han att det ”är värt att undersöka” saken.

I en presskonferens ställer en reporter frågan till en representant för Biden-administrationen.

– Presidenten sa igår att Elon Musks förvärv av Twitter bör undersökas som ett potentiellt hot mot nationell säkerhet. Kan du säga någonting om varför? Och han sa också att det finns många sätt att undersöka det på. Hur skulle ni undersöka det?, frågar reportern.

Representanten svarar att ”tja, du hörde presidenten igår” och att han kommer invänta den ”normala processen” som sker med transaktioner som rör den nationella säkerheten.

Biden-administrationens uttalanden om detta har väckt starka reaktioner.

LÄS ÄVEN: Twitter och Facebook hade regelbundna censurmöten med USA:s regering