Joe Bidens transportminister, Pete Buttigieg, är miljömedveten och cyklar till sina kabinettsmöten. Det var vad han hoppades att media skulle rapportera. Nu har ministern istället avslöjats med att försöka fuska till sig en ”miljömedveten” image.

Media har tidigare hyllat Buttigieg för sitt cyklande till jobbet som transportminister. Nu verkar det vara slut med det. I torsdags fångades Buttigieg på video då han anländer i närheten av Vita Huset med en stor SUV, varpå hans säkerhetsteam lyfter av en cykel på vilken transportministern sedan cyklar den korta återstående sträckan.

För säkerhets skull bär Buttigieg hjälm, handskar och en liten reflex om ena benet. Bredvid åker en säkerhetsvakt på elcykel och bakom följer bilen med resten av säkerhetsteamet.

Filmen kommer i kölvattnet av Demokraternas stöd för en ”körsträckeskatt” som riktar sig mot bilister. Tanken är att ju fler mil man lägger bakom sig, desto högre blir skatten, något som hittills reglerats med skatt på drivmedel. Syftet är att finansiera en ny infrastrukturplan som beräknas kosta 3 miljarder dollar.

LÄS ÄVEN: Biden ratar Löfven – får inte delta i toppmöte om klimatet

Första öppet homosexuella presidentkandidaten

Social media fylls nu av hån mot transportministern som beskylls för att hyckla och vara ”fake woke”, alltså bara medveten på låtsas. Buttigieg har inte velat göra något uttalande sedan filmen blev viral, skriver Washington Times.

Buttigieg var tidigare borgmästaren för South Bend, Indiana. Han ställde upp i det senaste presidentvalet men gav efter en tid upp sin kampanj till stöd för Biden. Den 15 december 2020 tillkännagavs att Biden utsett Buttigieg till transportminister.