På onsdagen frågades de högsta cheferna för några av världens största nätjättar ut i den amerikanska kongressen där man anser att alltför mycket makt är koncentrerat till alltför få företag – något de utfrågade inte höll med om.

När företags dominerande ställning på marknaden riskerar skada konsumenter eller själva marknaden sätter amerikansk lagstiftning stopp.

Ytterligare en aspekt av problematiken är företagens vänsterliberala slagsida och censur av oliktänkande och konservativa.

Republikanen Jim Jordan tog direkt upp censuren som ökat i omfattning under det senaste året.

– Låt mig komma till saken direkt; techjättarna är ute efter konservativa, sa han.

Donald Trump

I samma veva togs nätjättarnas inställning till president Donald Trump upp, som vid upprepade gånger på sista tiden fått utspel på Twitter censurerade och begränsade på olika sätt.

LÄS ÄVEN: Trumps presidentorder underskriven – ska motverka censur av konservativa

Jordan befarar även att Google kommer att favorisera Donald Trumps motståndare i valet i vinter, något företagets vd Sundar Pichai avvisade.

– Om det inte slutar, måste det få konsekvenser, sa Jordan.

Amazon och Facebook

En annan deltagare var Amazons vd Jeff Bezos som frågades om företagets datainsamling från andra säljare på plattformen används till egen fördel. Detta menar han strider mot företagets policy men uppger samtidigt att han inte kan garantera att detta aldrig gjorts.

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg frågades om skälet till att man 2012 köpte Instagram. Kritiker menar att skälet till Facebooks agerande, där man kopierar eller köper upp konkurrenter, är att man vill undanröja konkurrens.

LÄS ÄVEN: Efter Facebooks censur av konservativa – Mark Zuckerberg kan få fängelse

I en pågående utredning finns uppgifter om att Zuckerberg beskrivit köpet av Instagram som ett sätt att ”neutralisera en konkurrent”.

Twitter: Trump värre än ayatollans utspel om folkmord

Även i ett separat förhör om antisemitism inför israeliska Knesset togs Trump upp.

LÄS ÄVEN: Twitter hackat – kan avslöja plattformens lögn i kongressförhör

Där uppgav Twitters representant att man flaggar och censurerar presidenten för att det gynnar det ”offentliga samtalet” medan Irans ayatolla Khameneis utspel om folkmord får ligga kvar då det klassas som ”kommentar till dagens politiska frågor”.