Untitled design (3)

Källa: Facebook

Inrikes

BILDER: SD-hatande åklagare väckte åtal mot SD-politiker som kritiserade islamister

Publicerad 11/9/2018
Annons

Kammaråklagare Lena-Marie Bergström i Karlskrona har hamnat i blåsväder sedan SVT Blekinge avslöjat att hon är en uttalad SD-kritiker. I sociala medier har Bergström delat en video som likställer partiet med nazism. Uppgifterna kommer samtidigt som hon åtalar SD:s gruppledare i Karlskrona för hets mot folkgrupp.

Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona, Christopher Larsson, skrev i november förra året kritiskt på Facebook om muslimska böneutrop från den lokala minareten. Under gårdagen väckte kammaråklagare Lena-Marie Bergström åtal, en ”politisk förföljelse”, menar Larsson.

Nu framkommer uppgifter som ifrågasätter kammaråklagare Bergströms objektivitetsplikt. I sociala medier har hon under 2017 delat material från sidan ”SD är lika med rasister”, däribland en film som likställer Sverigedemokraterna med nazismens framfart i Hitlers Tyskland. När SVT Blekinge ifrågasätter åklagarens objektivet i åtalet mot en SD-politiker, väljer hon att förklara att det hela är i linje med hennes yrkesroll.

– Inte alls. Jag är motståndare till rasism och det ligger i linje med min yrkesroll, menar Bergström.

Nu kan Samhällsnytt avslöja materialet som kammaråklagaren har delat på Facebook under hemligt namn. Trots att Facebooksidans namn är ”SD är lika med rasister” har åklagaren inte lyckats uppmärksamma att sidan har haft för avsikt att kritisera Sverigedemokraterna.

Källa: Facebook

– Jag har delat en film om förintelsen, men har inte uppfattat att den har en avsändare som kritiserar Sverigedemokraterna, säger Bergström.

Detta trots att sidans namn är ”SD lika med rasister” och exempelvis bilden nedan som hon delat tydligt uppmanar till motstånd mot Sverigedemokraterna som inte ska betraktas som ett riksdagsparti som andra.

LÄS MER: SD:s gruppledare i Karlskrona åtalas för hets mot folkgrupp efter anmälan från socialdemokrat

Tidigare åtal mot SD-politiker

Kammaråklagare Bergström har ett särskilt ansvar för utredningar om hatbrott. Det senaste åtalet mot Christopher Larsson innebär att Bergström har väckt åtal mot SD-politiker vid två tillfällen gällande hets mot folkgrupp i Karlskrona. I februari 2014 åtalades och dömdes Michael Hess i tingsrätten, men friades senare i hovrätten för samma sorts anklagelser om hatbrott.

Kritisk advokat

Christopher Larssons advokat Tommy Nilsson meddelade under fredagsmorgonen att han starkt ifrågasätter kammaråklagare Bergströms objektivitet. Han kräver att hon flyttas från ärendet med SD-politikern.

– Jag kommer att ta en kontakt med åklagarkammaren under dagen och begära att ärendet flyttas till en annan åklagare. Det är anmärkningsvärt att i sin yrkesroll gå fram med den här typen av ärenden och sedan privat likställa Sverigedemokraterna med rasister och nazister, säger Tommy Nilsson till SVT.

Advokat Tommy Nilsson påtalade även Bergströms tidigare åtal mot Michael Hess.

– Jag är lika förvånad den här gången som då att hon valt att väcka åtal. Jag ifrågasätter starkt hennes objektivitet.

Den åtalade SD-gruppledaren Christopher Larsson ventilerade under fredagsmorgonen sina tankar i en statusuppdatering på Facebook.

Samhällsnytt har under fredagsmorgonen sökt kammaråklagare Lena-Marie Bergström utan resultat.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1019”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons