Efter årets omgång av bärplockning i Söderhamns kommun tvingas skattebetalarna ta notan på en halv miljon kronor för att sanera skogar. Kommuninvånarna har startat en Facebookgrupp för att upplysa om förstörelsen med tonvis av kvarlämnat skrot och sopor.

Det handlar om kostnader för att frakta bort 41 bilar och 11 180 kilo sopor från inte mindre än 14 läger som bärplockare lämnat kvar när de rest iväg efter säsongen i skogen.

LÄS ÄVEN: S-ledning nonchalerar naturförstörelse efter tiggare

Söderhamnsbo: ”Vi ska betala 7 kronor för plastkasse”

Söderhamnsbon Therese Pettersson berättar för tidningen Land Lantbruk att hon blev chockad över att se förstörelsen och vittnar om hur det var en bild hon aldrig kunde föreställa sig.

– Vi ska betala 7 kronor för en plastkasse för att minska på sopberget. Men så kan det få se ut så här, i ett läger hade 17 skrotbilar lämnats kvar, säger Pettersson.

Morgan Johansson är nöjd som det är

Justitieminister Morgan Johansson (S) har fått en interpellation av Lars Beckman (M), riksdagsledamot från Gävleborg, där man frågar vilka åtgärder regeringen avser vidta för att säkerställa att utländska bärplockare inte ockuperar markägares områden.

Beckman berättar att han fick ett absurt svar från Johansson som anser att det nya regelverket för avlägsnande av olagliga bosättningar har fått effekt. Men Beckman menar att verkligheten är helt annorlunda i Gävleborg.

På fredagen tog Beckaman återigen upp frågan i riksdagen där Johansson svarade att han ”kan inte detaljstyra polisen i Gävleborg”.

LÄS ÄVEN: Så här ser naturen ut efter tiggarläger i Lidköping