Samhällsnytt var på plats i Barkarby idag när Facebook-gruppen Bensinupproret 2.0 samlades för sin första aktion offline. Ett hundratal deltagare kom för att demonstrera mot de höga bensinpriserna – ett flertal av dem i gula västar. Under tiden har antalet medlemmar på Facebook nått 583 tusen.

När vi anländer till en parkering utanför Barkarby Outlet där Bensinupproret skulle genomföra sin aktion kl. 13 idag finns det redan kring ett hundratal deltagare med egentillverkade skyltar och banderoller. Då och då skanderar de:

– Vi har fått nog! Sänkt priset nu!

Den som till synes dirigerar aktionen är Therese Bergström, som till vardags arbetar som yrkesförare, och som har fått tillstånd för demonstrationen. Hon är vältalig och förklarar tålmodigt till journalister gruppens krav och ståndpunkter:

Hur kom det sig att du blev arrangör av denna demonstration?

– De sökte en person i gruppen som skulle kunna ta på sig detta – och då ville jag ställa upp.

Är de höga bensinpriserna någonting som drabbar dig personligen?

– Ja, absolut. Jag är ensamstående mamma med tre barn och det funkar inte alltid att använda kollektivtrafiken. Bensinpriserna slår mot min ekonomi.

Under tiden anländer flera deltagare – flera av dem iklädda de gula västarna. Samhällsnytt pratar med Sebastian, 47, som bor i Ösmo utanför Stockholm. Han måste använda bil i sitt arbete och det är den främsta anledningen till varför han är här, förklarar han till Samhällsnytt:

Jag ser att du har en gul väst på dig. Är det ett uttryck för solidaritet med rörelsen i Frankrike?

– Kanske… Men det är också för att synas bättre så det finns även en praktisk anledning.

Kanske?

– Än så länge vill man inte associeras med dem på grund av våldsamheter.

Än så länge? Betyder det att det kan ändras?

– De våldsamheter som sker i Frankrike hände därför att de inte har blivit hörda. De krävde i början samma sak som vi – det går inte att undgå. Om vi inte blir hörda i Sverige så händer kanske samma sak här. Vem vet hur hur lång tid det tar.

[soliloquy id="266118"]

De flesta som kom till demonstrationen verkar vara till synes helt vanliga människor från arbetar- och lägre medelklassen som av olika anledningar fått nog av de höga bensinpriserna.

Micke och Jessica från Sollentuna kom med sina två barn. Anledningen till deras missnöje är att de inte längre har råd till semester med hela familjen.

– Vi brukar ha en bilsemester i Sverige och i grannländerna. Förut åkte vi med barnen till Finland och Danmark. För i år planerade vi Tyskland, men det blir inte av på grund av bensinpriserna.

Båda arbetar – Micke som fastighetstekniker och Jessica som florist. Men trots detta äter bensinpriserna ett stort hål i deras ekonomi:

– Vi är beroende av bilen även i vår vardag. Jag måste skjutsa barnen till skolan med bil eftersom det tar en kvart med bilen, men 1,5 timme om man ska åka kollektivt, lägger Jessica till.

Demonstrationen avslutas med att ett tjugotal bilar åker i kortege till Vällingbyrondellen i närheten och i praktiken blockerar den för en kort stund: de kör sakta och tutar med plakat och skyltar som visar deras stöd för Bensinupproret:

Medan aktionen pågick spreds nyheten om att Stefan Löfven säger blankt nej till en sänkning av bränsleskatterna som utgör 64% av priset på bensin.

Enligt Therese Bergström är denna aktion bara en början. Nästa aktion kommer att genomföras utanför riksdagen den 23 maj, följt av en stor demonstration på Sergels Torg i Stockholm den 31 maj.