Trots en omfattande mobilisering lyckades inte aktivisterna stoppa utvisningarna av afghaner från förvaret i Kållered, Göteborg. Redan vid halvfemtiden hettade det till när aktivisterna började bära fram materiel för att blockera utfarten från Migrationsverkets lokaler. Genom att kedja fast sig under en linjebuss från Västtrafik lyckades man blockera utfarten, men bussen med de som skulle utvisas avgick ändå i god tid. Enligt uppgifter till Samhällsnytt lyckades dock myndigheterna att utvisa endast sex personer av 27 som skulle ha deporterats.

I skrivande stund är de fortfarande oklart hur många afghaner som följt med bussen. Enligt initiala uppgifter som började florera i medier för några dagar sedan skulle det ha rört sig om ett trettiotal personer. Senare krympte den siffran till tjugo.

Enligt vad Samhällsnytt erfar har myndigheterna lyckats att utvisa endast ett tiotal, eftersom resten fick stanna till följd av ansökningar om verkställighetshinder och uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier. Denna siffra bekräftas även av afghanerna själva. Vi söker representanter från polisen och Migrationsverket för att få ett slutgiltigt svar på frågan.

[soliloquy id="223520"]

Oroligheter utbröt vid halvfemtiden när aktivisterna släpade fram en tio meter lång järnbalk med öglor och beslag  för att aktivister skulle kunna kedja fast sig vid den. Polisen omhändertog de inblandade och därefter var det lugnt i dryg timme tills aktivisterna stoppade en linjebuss genom att sätta sig framför den och tre av dem kedjade fast sig under den. Den taktiken har använts tidigare, så polisen var förberedda med bultsaxar men trots detta tog det lång tid att få loss personerna.

Enligt kommentarer i en livesändning på afghanernas egen kanal på Facebook var aktionerna väl förberedda. Fotografen rusade fram till händelsernas epicentrum i rätt tid med kommentarer som ”Det kommer hända saker där nu”. I ett meningsutbyte angående den framtida aktionen med en äldre kvinnlig svensk aktivist hörs hon säga i livevisningen:

– Det behövs handgranater tror jag. Allahu akbar!

Det är oklart om kvinnan förstod att telefonen sände allting live på Facebook.

I en annan scen angrips poliserna verbalt av aktivisterna som skriker dem rakt i ansiktet:

– Varför ska tjugo människor dö idag?? Varför?!

Poliserna verkade vara skärrade av det ständiga trycket från en större grupp aktivister, men höll avspärrningen.

LÄS MER: Sexbrottslingen Moradi leder protester vid afghanutvisning i Göteborg

När det väl var dags för bussen till Landvetter att avgå hade man fått bort Västtrafikbussen och drev tillbaka aktivisterna bakom en mur av polisbussar. Då rusade ett femtiotal aktivister genom skogen och försökte stoppa bussen, men polisen var förberedda och bildade en mänsklig mur längs bussens färdväg.

Ett stort antal aktivister avhystes från platsen, men frihetsberövades inte vilket gjorde att de kunde återkomma och störa ordningen vid flera tillfällen. Minst ett tiotal personer omhändertogs och har rättsliga efterspel att vänta.

Även efter att bussen avgått dröjde sig invandrarungdomar som inte bor på förvaret kvar i området och konfronterade polisen, men inga ytterligare oroligheter utbröt.

Sammantaget gick utvisningen enligt plan, men priset var en enorm polisinsats. Exakt hur många poliser som ingick vill man inte svara på, men Samhällsnytt uppskattar  att det rörde sig om minst ett femtiotal.

Uppdatering: enligt ett pressmeddelande av nätverket #vistårinteut lyckades Migrationsverket och polisen att utvisa endast sex migranter av de planerade 27 personerna.