preem-bensinstation-köra-bil

Bene Riobó, CC BY-SA 4.0 / Tenasan, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Preem: Svenska bilister vill behålla reduktionsplikten

Publicerad 11/29/2022
Annons

Regeringen och Sverigedemokraterna planerar att sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå, detta för att få ned bensin- och dieselpriset med flera kronor per liter. Men enligt en ny undersökning påstås svenska folket inte vilja ha en borttagen reduktionsplikt.

En borttagning av reduktionsplikten, som stipulerar att biodrivmedel ska blandas i bensin och diesel, tros leda till en ökning av utsläppen med tio procent och göra klimatmålen svåra att nå.

– Det kan bli svårt, men fokus måste vara att utsläppen på sin helhet så snabbt som möjligt ska minska, sa finansminister Elisabeth Svantesson (M) nyligen.

LÄS ÄVEN: Reinfeldt drivande i att stoppa sänkningen av reduktionsplikten

I en undersökning som Sifo tagit fram på uppdrag av Preem anser 56 procent att klimatmålen bör hållas. Endast en av tre bilägare påstås vilja slopa reduktionsplikten. Samtidigt vill bara 15 procent av de tillfrågade se en höjd bensin- och dieselskatt för att nå klimatmålen.

Högst på listan över de åtgärder som man anser att regeringen bör prioritera för att nå målen kommer ett ökat stöd för fler laddstolpar.

Preem oroade över miljardsatsning

I februari i år kritiserade Preem, som alltså beställt undersökningen, Kristdemokraterna och flera andra partier för att man ville minska kravet på förnybart i tanken. Orsaken var att man befarade att det skulle slå undan benen för bolagets miljardsatsning på förnybart.

LÄS ÄVEN: Höjda priser med mer biodrivmedel i bensin och diesel

– I somras stod sju av åtta riksdagspartier bakom reduktionsplikten, det har funnits ett jättestarkt stöd. Nu anklagar vissa partier reduktionsplikten för att vara grunden till energikrisen vi ser nu. Faktum är att det finns många faktorer som påverkar på bensin- och dieselpriset. Att reduktionsplikten helt plötsligt blivit politiskt slagträ inför valet är beklagligt, sa kommunikationschef Ludwig Kollberg till Aftonbladet.

Vad tycker du om reduktionsplikten?

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons