klimatbonus-94883
Ekonomi

Bilköpare snuvas på klimatbonus – pengarna slut

Publicerad 8/11/2021
Annons

Den som köper en fabriksny miljöbil med CO2-utsläpp under en viss nivå kan få upp till 70 000 kronor i så kallad klimatbonus. Pengarna kommer från skattebetalarna. Men de närmare tre miljarder som regeringen avsatt för i år är redan slut och nu stoppas därför utbetalningarna.

Om en vecka är det helt tomt på kontot hos Transportstyrelsen som är den myndighet som ansvarar för att administrera klimatbonusen. Den som köpt en miljöbil men inte hunnit skicka in ansökan om bonus riskerar bli utan. Redan registrerade ansökningar ligger dock kvar i kön men när pengarna kan komma är oklart.

Har inträffat tidigare

Det har inträffat även tidigare år att de avsatta klimatbonuspengarna tagit slut i förtid. Transportstyrelsen har då av regeringen i flera fall fått nya skattemiljarder beviljade. Inget besked finns dock ännu för om så kommer att ske även i år.

– Vi har inga besked i dagsläget om nya budgetbeslut men när vi får nya anslag återupptar vi arbetet med att betala ut klimatbonusar. Den som redan har skickat in en ansökan ligger kvar i kön, säger Mats Einarsson, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen, i en kommentar på myndighetens webbplats.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons