Efter att PKK-aktivister hängt upp en docka föreställande Turkiets president Erdogan utanför Stockholms stadshus har åklagare bedömt att aktionen inte var brottslig. Nu kommenterar utrikesminister Tobias Billström (M) händelsen som tros försvåra ett turkiskt godkännande av ett svenskt Natomedlemskap ytterligare.

Det är åklagare Lucas Eriksson som har bedömt att aktionen med dockan inte var brottslig.

– Jag fick in ärendet som förtal, men tyckte inte att det kunde nå upp till att vara förtal. Därför beslutade jag att inte inleda en förundersökning, säger Eriksson till Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Erdogan-docka hängd utanför Stockholms stadshus – Turkiet rasar

Då utrikesminister Tobias Billström (M) kommenterar fallet säger han bland annat att regeringen står upp för yttrandefriheten.

– Yttrandefriheten går åt två håll, och för regeringen var det viktigt att kommentera hur allvarligt vi ser på aktionen med dockan, säger han till Aftonbladet.

Han tillägger att Sverige har självständiga myndigheter och domstolar och att det är upp till dem att avgöra vad som är brottsligt och inte.

”Skamlös handling”

I ett uttalande på regeringens hemsida för några dagar sen påstod man sig se ”otroligt allvarligt på det som hänt”:

Denna skamlösa handling riskerar nu att försvåra och försena den process där Sverige och vår blivande allierade Turkiet steg för steg byggt förtroende för varandra för att möjliggöra en turkisk ratificering av ett svenskt medlemskap i Nato.

Aktionen spelar Ryssland i händerna och försvagar vårt land. Detta i den allvarligaste säkerhetspolitiska situationen sedan andra världskriget. Vi kan inte nog understryka allvaret i detta.

LÄS ÄVEN: Sverige i ny charmkupp mot Turkiet – men Erdogan kräver utlämningar

LÄS ÄVEN: Paludan planerar bränna koranen utanför Turkiets ambassad