Mannen som beskrivits som Usama bin Ladins talesman i Europa är tillbaka som en fri man i Storbritannien. Detta efter att han släppts ur amerikanskt fängelse på grund av sin övervikt. Adel Abdel Bary, 60, fängslades efter terrorattackerna 1998 mot USA:s ambassader i Kenya och Tanzania där sammanlagt 224 personer miste livet.

Bary arresterades 1999 och utlämnades till USA 2012. Domen blev 25 års fängelse för delaktighet i terrordåden. Straffet har nu kortats med hela 16 år efter att hans advokater hävdat att Barys sjukliga fetma och astma gör honom extra mottaglig för coronaviruset, rapporterar Daily Mail. Domaren gick med på att låta honom släppas av humanitära skäl, på grund av den risk som Covid-19 medför, skriver Metro.

Den korpulente terroristen är brittisk medborgare sedan han sökt och beviljats asyl i Storbritannien 1991. Han kommer ursprungligen från Egypten. Bary har sex barn. En av hans söner, Abdel-Majed Abdel, är en jihadist som gjort sig ett namn som rappare. Han är även känd för att i sociala medier posera med döda kroppar och avkapade huvuden, skriver The Sun.

LÄS ÄVEN: Återvändande IS-terrorist misstänks för krigsbrott

Sonen fråntogs sitt brittiska medborgarskap

En av bilderna, tagen i Syrien, hade den morbida texten “Chillin’ with my homie or what’s left of him” (fritt översatt: Hänger med min polare eller vad som är kvar av honom). Abdel arresterades tidigare i år i Spanien efter att ha tagit sig in illegalt i landet från Nordafrika. Storbritannien har fråntagit Abdel hans brittiska medborgarskap.

Bary satt av sitt straff i Colorado, på ADX Florence Supermax Prison, och flyttades till New Jersey i väntan på att återvända till Storbritannien. Enligt uppgift anses hans straff vara avtjänat och han kommer därför inte sättas under övervakning.

LÄS ÄVEN: Dubbelt så mycket bidrag till invandrare än infödda

Bor i lyx och lever på bidrag

Tillsammans med sin hustru Ragaa, 59, bor nu Bary i en lägenhet värderad till cirka en miljon brittiska pund (motsvarande strax över elva miljoner svenska kronor) i det välbärgade området Maida Vale, i västra London. Källor till The Sun uppger att terroristen med högsta sannolikhet kommer att leva resten av livet på de brittiska skattebetalarnas bekostnad, som bidragstagare.