Genom att bränna Koranen missbrukar den islamkritiske dansk-svenske politikern Rasmus Paludan yttrandefriheten. Det anser Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift, som tillsammans med muslimska företrädare skrivit ett gemensamt uttalande.

Under den föregående veckan genomförde Rasmus Paludan yttrandefrihetsmanifestationer i Göteborg, Borås och Trollhättan, Örebro, Västerås, Uppsala, Stockholm, Norrköping och Linköping. Detta betecknar Susanne Rappmann och Kalsoom Kaleem och Abdullah Almasri från Muslimska samverkansgruppen i Göteborg som ”islamofobiska hatattacker mot muslimer och Koranen”.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Invandrare vid koranbränningen – ”Säpo horungar – vi kommer knulla dom på riktigt”

– Jag tycker i alla fall att det rör sig åt det hållet. Jag är för ett fritt och demokratiskt samhälle. Men det som sker nu riskerar att drabba en redan utsatt minoritetsgrupp och vi vill stå solidariska med dem i den här situationen, säger biskopen till SVT Nyheter Väst.

Vi från Göteborgs stift, Svenska kyrkan, vill uttrycka vår solidaritet med våra muslimska systrar och bröder. Vi ser de lidanden ni går igenom och förstår att detta är ett hot mot era möjligheter att leva värdiga liv. Så får det inte vara! 

Det gemensamma uttalandet publiceras på Svenska kyrkans webbplats.

Befarar ökad ”islamofobi”

Enligt biskopen breder ”islamofobin” ut sig.

– Då tycker jag att det är min uppgift att uttrycka vad jag ser att det kan leda till. Det är viktigt att ta samtalet om de här frågorna och arbeta tillsammans för att det ska bli bättre.

Går inte att missbruka yttrandefriheten

Paludan själv säger att han då han försökt ha en dialog med invånarna på platserna han besöker möts av stenar.

– Jag har bara kritiserat islam. Jag har inte gjort några islamofobiska attacker och jag är inte dömd för något brott i Sverige.

LÄS ÄVEN: Vändningen: Polisen godkänner Paludans nya koranbränningar

Samtidigt påpekar han att för provokationer finns bara frivilliga och inte offer och att det inte går missbruka yttrandefriheten så länge det är lagligt.