De vänsterextrema och rasidentitära Black Lives Matter demonstrationerna fortsätter i USA. I staden Portland i delstaten Oregon har dessa, kantade av våld och vandalisering, pågått i snart tre månader. Demonstranter attackerar polisen med allt från avföring till grön laser. Trump vill sätta in nationalgardet för att få slut på våldsamheterna.

Under helgens upplopp hade mellan 150 och 200 personer samlats utanför North Precinct Community Policing Center. De blockerade trafiken och vandaliserade polisbilar. Bildäck skars sönder och en uppsliten vägskylt användes för att krossa rutor.

Enligt uppgifter från polisen försökte man initialt de-eskalera situationen genom att låta de kriminella demonstranterna hållas med motiveringen att det endast handlade om skador på materiella ting, skriver Washington Times. Förhoppningen var att folkmassan skulle lugna ner sig när de fått utlopp för sina aggressioner.

Hammaren och skäran

Demonstrationerna håller sig ofta lugna under dagtid men spårar sedan ur så snart mörkret faller. En del klär ut sig i västar markerade ”press” för att framstå som journalister och försöker på det sättet ta sig in på avspärrade områden.

Videoupptagningar från helgens upplopp visar hur ett stort antal svartklädda demonstranter iklädda hjälm och egentillverkade sköldar marscherar i grupp mot avspärrningarna. Den kommunistiska hammaren och skäran syns ritad på minst en av sköldarna.

Med högtalare uppmanade polisen gruppen att backa och fortsätta protesten under fredliga former. Detta misslyckades. Ett antal demonstranter bröt sig istället igenom polisens barrikader och kastade golfbollar, flaskor, ägg och ballonger fyllda med färg och avföring mot mot polisen, som svarade med rökgranater för att skingra upprorsmakarna. Nio personer arresterades.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Antifa och BLM i rasistisk attack mot vit man – sparkas i ansiktet

Trump vill sätta in nationalgardet

Efter lördagsnattens upplopp skrev USA:s president Donald Trump på Twitter att han är beredd att skicka in nationalgardet för att stoppa fortsatta våldsamheter.

Black Lives Matter-upploppen i Portland har pågått i snart 90 nätter i följd och över 500 personer har arresterats. Till följd av upploppen hinner polisen inte med att följa upp annan kriminalitet i staden, skriver Fox News.

Bland annat stölder, vandalism och inbrott har måst åsidosättas då polisen tvingats prioritera de våldsamma demonstrationerna. Upprorsmakarna kastar ofta sten och glasflaskor mot polisen och lyser med grön laser mot deras ögon, ett ljus som kan ge permanenta synskador. Ett flertal poliser har skadats vid sammandrabbningarna.

authorimage