I ett inslag i Sveriges Radios P1 Morgon, som sändes under måndagsmorgonen, får indier skulden för den senaste tidens våldsamheter i Sydafrika. Bakom inslaget står Black lives matter-aktivisten Palmira Koukkari Mbenga, som så sent som i februari i år omplacerades av statsradion på grund av sin rasaktivism.
– Det ser jag inga konstigheter med, kommenterar Sveriges Radios tillförordnade biträdande utrikeschef Maria Sjöqvist för Samnytt.

För två veckor sedan skakades Sydafrika av omfattande plundringar, förstörelse och våld. 337 människor dödades i de blodigaste oroligheter som drabbat landet sedan boerkrigen innan apartheidåren. Omkring 300 köpcentrum och butiker plundrades och vandaliserades, ett hundratal stacks i brand och åtta fabriker förstördes i upploppen. Kostnaderna för förödelsen uppskattas till motsvarande 30 miljarder svenska kronor.

I några sydafrikanska medier har Phoenix med drygt 175 000 invånare, en förstad utanför mångmiljonstaden Durban på Sydafrikas östkust, pekats ut som oroligheternas ”epicentrum”. Phoenix är hem till en stor grupp sydafrikaner av indisk härkomst. Indierna kom till Sydafrika som arbetskraft under 1800-talet när Durban med omgivningar utgjorde den brittiska Natal-kolonin – numera en del av Sydafrikas KwaZulu-Natal-provins (KZN).

Mahatma Gandhis hem

Phoenix är inte minst känt som den indiske självständighetsledaren Mahatma Gandhis hem under de år mellan 1893 till 1914 då han bodde i Sydafrika. Det var här Gandhi utvecklade sin berömda icke-våldsfilosofi Satyagraha som han först praktiserade i Sydafrika och senare tog med sig tillbaka till Indien. Med den filosofin gjorde han motstånd mot den brittiska kolonialmakten vilket till slut ledde till Indiens självständighet.

Mahatma Gandhi i Sydafrika 1905. Foto: Okänd

Det är också Phoenix som många sydafrikaner med indiskt ursprung flytt till när Durban skakats av anti-indiska pogromer från landets svarta zulubefolkning. Den mest ökända i januari 1949, då 142 indier brutalt mördades, indiska kvinnor och flickor massvåldtogs och 40 000 indier tvingades på flykt. Oroligheterna och våldet mot indierna blossade upp igen mot slutet av 1970-talet, vilket skapade en ny våg av indiska flyktingar.

Idag har 85 procent av invånarna i Phoenix indiskt ursprung. Som jämförelse är intilliggande Inanda i praktiken etniskt rensad på sin en gång i tiden betydande indiska minoritet. Många av indierna är framgångsrika. De driver fabriker, butiker och annan affärsverksamhet.

Tog lagen i egna händer

När oroligheter bröt ut i Durban denna gång, där den tändande gnistan var gripandet av Sydafrikas förre president Jacob Zuma, så var det många svarta plundrare som tog sig till Phoenix för att härja. I avsaknad av polis som skyddade dem var det därför många indier som tog lagen i egna händer och beväpnade sig för att skydda sina hem och sina företag.

– If you are looting, we are shooting, säger en man med indisk bakgrund i en Youtubevideo.

Om du plundrar, skjuter vi.

Sydafrikaner med indiskt ursprung försvarade sig med vapen. Foto: Facebook

Av de 337 personer som dödats runt om i Sydafrika under det senaste våldskaoset omkom tjugo i Phoenix. De flesta av dem var plundrare eller misstänkta plundrare, men en av dem som inte var det var 17-årige Faybian Moodley.

Faybian Moodley tillhörde Sydafrikas indiska minoritet och hjälpte tillsammans med andra till att jaga iväg misstänkta plundrare när han blev beskjuten av de misstänkta plundrarna, träffad av skott och dödad.

– Han gick ut för att försvara sitt bostadsområde men kom aldrig hem. Hur kommer jag någonsin över den förlusten och sorgen? frågar sig Moodleys mamma i en intervju.

Faybian Moodley. Foto: Privat

”En ödmjuk person”

I måndagsmorgonens P1-morgon i Sveriges Radio sändes ett drygt fem minuter långt reportage från Sydafrika. Reportaget fokuserar på just Phoenix, och en kusin till två av de misstänkta plundrare som dödades under oroligheterna där intervjuas.

– Delani var koreograf och brukade lära barnen i området att dansa, beskrivs den ene mannen.

– Omlondi var en ödmjuk person. Han hade precis gift sig och hade två små barn, beskrivs den andre.

Det påstås i reportaget att de båda männen var oskyldiga och ”bara råkade hamna mitt i allt det här”. De hade inte åkt till Phoenix under oroligheterna för att plundra, utan ”i jakt på bensin” – en bristvara på grund av kaoset, hävdas det.

Och det är indierna som får skulden för de båda männens död, trots att det är oklart vilka som dödat dem och varför. Många plundrare har under oroligheterna dödats av andra plundrare.

”Stoppa dem och ring polisen”

Inte någonstans i Sveriges Radios reportage nämns heller något om bakgrunden eller indiernas historia i Sydafrika. Istället görs det ena falska påståendet efter det andra. Bland annat påstås att alla dödade i Phoenix var svarta afrikaner, något som är falskt. Det påstås till och med att man ”aldrig hört om motsättningar mellan indier och svarta tidigare”.

I inslaget får lyssnarna flera gånger påpekat för sig att indierna gjorde fel som tog till vapen för att skydda sig själva och sin egendom från plundrarna.

– Sättet de dödades på var hatiskt, säger statsradions reporter kritiskt och säger att det handlar om ”mord” på svarta.

– Även om någon plundrar, så stoppa dem och ring polisen.

BLM-aktivist ligger bakom

Det är Sveriges Radio-journalisten Palmira Koukkari Mbenga som gjort Sydafrikareportaget. Hon är en Black lives matter-aktivist som under förra sommaren hade relativt fria tyglar att rapportera som hon ville från rörelsens demonstrationer då. I september ifjol var hon emellertid en av initiativtagarna till ett upprop mot rasism på Sveriges Radio.

LÄS ÄVEN: Upprop mot rasism på Sveriges Radio – har för många vita anställda

Palmira Koukkari Mbenga blev nu plötsligt ett problem. Cheferna på statsradion ansåg inte längre att hon var ”opartisk” och Palmira Koukkari Mbenga förbjöds fortsätta rapportera om Black lives matter och ”de frågor rörelsen driver”.

– Du kan inte bevaka de frågor som du har ett starkt och publikt engagemang i. Det gäller oavsett vilken sakfråga du är engagerad i: Om du sitter i styrelsen för en idrottsförening, är engagerad i bensinupproret eller är för eller emot vargjakt, kommenterade Olov Carlsson, biträdande programdirektör på Sveriges Radio, beslutet.

”Det ser jag inga konstigheter med”

Samnytt har sökt Sveriges Radio angående Palmira Koukkari Mbengas Sydafrikareportage. Till en början är det oklart vem som är ansvarig för innehållet i P1-morgon då väldigt många är på semester.

Till slut blir det Maria Sjöqvist, tillförordnad biträdande utrikeschef på statsradion, som får svara på frågor.

– Hon är ju sommarvikarie i Afrika och nu händer det här i Sydafrika och då rapporterar hon om det, och det ser jag inga konstigheter med, säger Sjöqvist till Samnytt apropå Palmira Koukkari Mbengas reportage.

”Man får inte döda dem”

Maria Sjöqvist instämmer i Palmira Koukkari Mbengas kritik mot den indiska minoriteten som tog till vapen för att skydda sig själva och sin egendom.

– Du har rätt i att det finns underliggande historiska motsättningar, absolut, mellan olika etniska grupper i Sydafrika. Men den här gången var det ju svarta som dödades, säger hon.

Det var väl plundrare som dödades?

– Det är nog inte fastställt att alla som dödades var plundrare. Sedan får man inte, ens om de plundrar, döda dem. Inte enligt några lagar, såklart.

Sakfelen i Sydafrikainslaget skyller den tillförordnad biträdande utrikeschefen på att Palmira Koukkari Mbenga endast återberättade det som den man hon intervjuade berättade för henne.

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.