En äldre kvinna i Västsverige insjuknade i feber och svimmade vilket resulterade i att hon föll och skadade sig. Senare försökte hon kontakta sjukvårdsrådgivningen för att få hjälp men utan resultat. Därefter larmade kvinnan SOS i hopp om ambulansvård men det fanns ingen att få. Istället tvingades kvinnan på egen hand ta sig till sjukhuset där det blodförgiftning konstaterades. Läkarna beslutade amputera kvinnans båda händer och fötter.

LÄS ÄVEN: 69-åring riskerade blodförgiftning – tvingades vänta 46 timmar på akuten

Händelsen utspelade sig i juni år 2018 och det framgår att den 80-åriga kvinnan har ringt sjukvårdsrådgivningen 1177 där hon var placerad som nummer 50 i kö. Men efter en tid i kön bröts plötsligt samtalet. Kvinnan försökte ringa tillbaka flera gånger fram till midnatt men utan resultat, rapporterar Bohuslänningen.

Nekades ambulans – hänvisades att själv ta sig in

Kvinnans hälsotillstånd försämrades under natten och morgonen därpå kontaktade hon SOS Alarm för att söka ambulansvård. Hon fick då beskedet att det inte fanns någon tillgänglig ambulans och hänvisades istället till att själv ta sig till sjukhuset som är beläget en timmes bilresa från hemmet. Kvinnans make körde henne till sjukhuset och hon svimmade flera gånger i bilen.

Läkare konstaterade att kvinnan fått sepsis, det vill säga blodförgiftning, och att hon på grund av komplikationerna skulle tvingas att amputera sina fötter och händer. Vidare har även en del av kvinnans tarm måst opereras bort.

”Ett livslångt lidande”

I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) skriver maken att kvinnan har ”extremt små chanser till överlevnad”.

”Hela vårt liv har förändrats drastiskt. NN är rullstolsbunden och kämpar med proteser, som fungerar dåligt. Ett livslångt lidande har drabbat hela vår familj.”

IVO kritiserar nu sjukvården för att kvinnan har fått rådet att ta egen bil till sjukhuset trots att hon bör haft en liggande transport. Myndigheten menar att larmcentralen har tagit beslut baserat på bristen på tillgång till ambulanser istället för att göra en medicinsk bedömning.

authorimage