I helgen begicks hela fyra rån i Sölvesborg. Vid ett av råntillfällena fick en man i 20-årsåldern ett flertal hugg i bröstet med ett knivliknande föremål. Nu har två män häktats för rånvågen. Ena är från Etiopien och den andra var statslös men har fått svenskt medborgarskap.

Det var sent natten till söndagen som polisen grep två män misstänkta för rånet och mordförsöket på den 20-åriga mannen. Det gjordes med hjälp av en polishund. De misstänkte att männen kunde vara samma som begått de andra rånen, vilket bekräftas av åklagare Lena-Marie Bergström.

– Jag har två stycken som sitter anhållna för mordförsök, grovt rån vid tre tillfällen och ett rån under helgen i Sölvesborg, sa hon till Sydöstran.

De är på sannolika skäl skäl misstänkta för brotten och anhölls igår kväll, berättar hon. En av männen häktades tidigare idag och kl 13 hölls häktningsframställan för den andra misstänkte.

Enligt åklagaren har de gjort vissa medgivanden men förnekar brott.

Hemmahörande i Afrika och Mellanöstern

De häktade kommer från Etiopien samt ”statslös”. Enligt folkbokföringen uppgavs den statslöse ha anlänt från Syrien när han kom till Sverige. Båda männen uppges vara födda 1999.

Etiopiern folkbokfördes i Sverige den 5 december 2017 och har ännu inte svenskt medborgarskap. Under de dryga två år han varit i Sverige har han skrapat ihop ett brottsregister bestående av olovlig körning, ringa narkotikabrott och narkotikabrott, men har alltså ändå inte utvisats.

Dömd med inte utvisad

Den statslöse araben invandrade i juli 2013 till Sverige och fick svenskt medborgarskap den 24 oktober 2017. Han blev dömd för sina första brott i Sverige år 2015 men utvisades vid det tillfället ändå inte. Båda fallen var narkotikabrott.

Därefter har han fyllt på belastningsregistret med bland annat försök till stöld, flera nya narkotikabrott, rattfylleri, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Nämner inte att det är invandrare

Det är i nuläget inte fastlagt om åklagare Bergström kommer yrka på utvisning för etiopiern. Enligt svensk lag kan den andre misstänkta inte utvisas längre, då han fått svensk medborgarskap.

Bergström gjorde sig känd när hon åtalade Christopher Larsson för hets mot folkgrupp men tvingades lämna fallet på grund av jäv sedan det uppdagats att hon hatar Sverigedemokraterna.

I Sydöstrans rapportering nämns inte att de inblandade invandrat till Sverige.

LÄS ÄVEN: BILDER: SD-hatande åklagare väckte åtal mot SD-politiker som kritiserade islamister

LÄS ÄVEN: Åtalade Sverigedemokrat för hets mot folkgrupp – är jävig

LÄS ÄVEN: Kammaråklagaren Bergström går under jord efter avslöjanden om politisk aktivism

Tycker du vår artikel där de misstänktas bakgrund framgick var intressant?

Stötta då vår journalistik genom att fylla i formuläret nedan – eller klicka HÄR för att se andra alternativ.

Tack på förhand!