Efter att ha konfronterat delstaten New South Wales vice premiärminister John Barilaro har den australiensiske Youtube-personligheten och komikern Friendlyjordies producent Kristo Langker gripits av polis.

21-årige Kristo Langker jobbar för Jordan Shanks, även känd som Friendlyjordies på Youtube, och arresterades i sitt hem i början av juni. Gripandet skedde efter att New South Wales vice premiärminister John Barilaro stämt Shanks för flera videor där Barilaro anklagas för korruption.

Langker har åtalats för två fall av stalkning/intimidering med uppsåt att orsaka rädsla för fysisk eller psykisk skada. Enligt polisen i New South Wales skedde det första påstådda brottet den 19 april på ett universitet där Barilaro talade. Konfrontation nummer två ägde rum den 4 juni, samma dag som Langker arresterades.

Shanks advokater bestrider polisens version av vad som skett och menar att arresteringen av Langker är ”högst oroande”. Man säger sig ha video på konfrontationen med Barilaro vilken inte överensstämmer med polisens beskrivning av händelseförloppet.

I ett uttalande säger Mark Davis, en av Shanks advokater, att Langker hade ställt legitima journalistiska frågor till Barilaro och bedömer arresteringen som skandalös för vad man menar är triviala gärningar. Enligt Davis sätter åtalet mot Langker också press på Shanks möjligheter att bestrida anklagelserna om förtal mot honom. Barilaros stämning riskerar att sätta komikern i personlig konkurs, varnar man.

Huset där Langker bor med sin mor stormades av polisens insatsstyrka som vanligtvis används för antiterrorism. Under gripandet blev även hans mor misshandlat av polisen när hon försökte ta sin sons mobil.

Korrupt bedragare

Langker har på stränga villkor släppts mot borgen och ställs inför rätta den 24 juni. Shanks Youtube-kanal har över 500 000 prenumeranter där han regelbundet lägger upp videor med kommentarer om australiensisk politik.

I förra månaden hävdade Barilaro att Shanks i en video från september förtalat och förolämpat honom med hänvisning till hans italienska härkomst. Enligt Barilaros advokater insinueras i totalt tre videor att han är en korrupt bedragare, har begått mened och ägnat sig åt utpressning.

Barilaro stämmer även Google för att inte ha svarat på hans begäran om att ta ned videon man menar har ett ”avskyvärt och rasistiskt” språk.